Ιταλία: Κλειστά τα λιμάνια για πλοία που διασώζουν μετανάστες λόγω κορωνοϊού

10 mins read

Η ιταλική κυβέρνηση κλείνει τα λιμάνια για τα πλοία των ξένων οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, καθώς δεν θεωρούνται ασφαλή εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση πάρθηκε χθες αργά, αφότου πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye περισυνέλεξε 150 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης και κατευθυνόταν προς την Ιταλία.

Στο διάταγμα αναφέρεται «Καθ’ όλη τη διάρκεια της εθνικής έκτακτης ανάγκης για την υγεία που προκλήθηκε από την εξάπλωση του ιού Covid-19, οι ιταλικοί λιμένες δεν μπορούν να εγγυηθούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ασφαλείς».

Η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να λήξει στις 31 Ιουλίου, αλλά ενδέχεται να παραταθεί.

Τη νέα οδηγία υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών, καθώς και ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της αριστεράς και ανέκαθεν υποστήριζε εκστρατείες για την προστασία των μεταναστών και φιλανθρωπικές επιχειρήσεις.

Συνολικά, 17.127 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό  στην Ιταλίαοι περισσότεροι απ’ όπου οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ 135.586 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί από όταν εμφανίστηκε ο ιός στη χώρα, στις 21 Φεβρουαρίου.

Η οργάνωση Sea –Eye έγραψε χθες στο Twitter «Ακόμη και όταν η ζωή στην Ευρώπη έχει σχεδόν σταματήσει, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατευθούν», ανακοινώνοντας ότι είχε διασώσει 150 ανθρώπους, ενώ πρόσθεσε «Τώρα χρειάζονται ένα ασφαλές λιμάνι».

Σε ξεχωριστή δήλωση, η οργάνωση κάλεσε τη Γερμανία να δεχθεί στο έδαφός της τους μετανάστες.

Facebook Comments