Καμία πρόοδος στην Αττάλεια- Λαβρόφ: «Δεν επιτεθήκαμε στην Ουκρανία, δεν θα επιτεθούμε σε άλλες χώρες»

23 mins read

Άκαρπες απέβησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα στην Αττάλεια, οι οποίες διεξήχθησαν παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία προόδου όσον αφορά μια κατάπαυση του πυρός στη χώρα του κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του.

“Συζητήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση”, δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να “συνεχίσουν τις προσπάθειές τους”.

“Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί”, προειδοποίησε επίσης ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. “Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας”, σημείωσε.

“Εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε μια 24ωρη εκεχειρία. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους“, διευκρίνισε, εκφράζοντας την ελπίδα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών ένας από τους οποίους έπληξε νοσοκομείο παίδων.

“Ήρθα εδώ πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο”, σημείωσε ο Κουλέμπα. “Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και προβλέπω να συνεχίσουμε σε αυτό το σχήμα”.

“Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές”, δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα, εκφράζοντας την βούληση για “σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες: αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο και εμείς”.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης μετά την συνάντησή του με τον Λαβρόφ ότι φαίνεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και ότι επιδιώκει παράδοση του Κιέβου, πράγμα το οποίο δεν θα πάρει.

Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια προτού εισβάλει η Ρωσία, αφότου ο Λαβρόφ ήγειρε το θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες τους.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε από την πλευρά του ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για την επιλυθεί ολοκληρωμένα η ουκρανική κρίση. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία και δεν είναι στις προθέσεις της να επιτεθεί σε άλλη χώρα.

“Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν βιολογικά όπλα στα σύνορα της Ρωσίας και της Κίνας. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπόλογες στην διεθνή κοινότητα για αυτές τις επιθετικές τους ενέργειες, που λαμβάνουν χώρα εκτός του εδάφους τους.

Το λεγόμενο κράτος της Ουκρανίας έχει ναζιστικές παραδόσεις, με τάγματα εφόδου και Ναζιστικά σύμβολα. Το μαιευτήριο στην Μαριούπολη ήταν ορμητήριο της ακροδεξιάς οργάνωσης Αζόφ.

Η Ρωσία δεν θα είχε ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία εάν η Δύση δεν είχε απορρίψει την πρότασή μας για εγγυήσεις ασφαλείας”, σχολίασε ο Λαβρόφ.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής Ρωσίας – Ουκρανίας, είπε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αρνείται συνάντηση με τον Ζελένσκι, ωστόσο πρέπει να γίνουν προετοιμασίες -και έχουν ήδη γίνει στη Λευκορωσία, ενώ το Κίεβο έχει τις ρωσικές απαιτήσεις στα χέρια του.

Facebook Comments