Καναδάς: Ενέκρινε προς χρήση το εμβόλιο της Pfizer

14 mins read

Η ομοσπονδιακή υγειονομική αρχή του Καναδά έκρινε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για χρήση στον καναδικό πληθυσμό.

Έτσι, ο Καναδάς γίνεται από τις πρώτες χώρες στον δυτικό κόσμο που εγκρίνουν και επίσημα την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer, καθώς η χώρα βιώνει ένα δεύτερο και ιδιαίτερα σφοδρό κύμα του κορωνοϊού.

«Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά αποφάσισαν ότι το εμβόλιο απαντά στις προδιαγραφές ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας για χρήση στη χώρα» επεσήμανε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της, παραθέτοντας αναλυτική ενημέρωση για τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφασή της.

«Πρόκειται σαφώς για μια ιστορική στιγμή για την επιστήμη και για τους Καναδούς. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας προσπάθειας, που ξεκινά από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και περνά από την αφοσίωση των εργαζομένων της Pfizer και της Biontech, τις κλινικές δοκιμές και τους εθελοντές» δήλωσε μετά την απόφαση η Γελένα Βότσιτσις, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Pfizer στον Καναδά.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον Καναδά την ερχόμενη εβδομάδα

Το αμερικανο-γερμανικό δίδυμο Pfizer/BioNTech θα παραδώσει στον Καναδά έως τα τέλη του μήνα 249.000 δόσεις αυτού του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19, τόνισε ο Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα. «Οι πρώτες παραδόσεις ενδέχεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα», μετά την έγκριση από τη Health Canada, που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, υπογράμμισε.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να γίνουν «μία ή δύο ημέρες μετά» την άφιξη των δόσεων, ξεκαθάρισε ο στρατηγός Ντάνι Φόρτιν, που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της επιχείρησης διανομής των εμβολίων σε 14 κέντρα της χώρας. «Οι πρώτοι Καναδοί θα εμβολιαστούν από την επόμενη εβδομάδα, εφόσον έχουμε την έγκριση από τη Health Canada αυτήν την εβδομάδα», είπε ο Τζάστιν Τριντό.

Οι ηλικιωμένοι σε κέντρα φροντίδας, όπως και το προσωπικό τους, θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Ο Καναδάς, με πληθυσμό 38.000.000 κατοίκων, αναμένεται να παραλάβει επιπλέον «εκατομμύρια δόσεις» του εμβολίου στις αρχές του 2021, συμπλήρωσε ο Καναδός πρωθυπουργός. Ο Καναδάς μετρά σχεδόν 419.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και περισσότερους από 12.700 θανάτους.

Facebook Comments