ΑρχικήΚόσμοςΚατέρρευσε, δεν γκρεμίστηκε η ορθόδοξη εκκλησία στην Προύσσα

Κατέρρευσε, δεν γκρεμίστηκε η ορθόδοξη εκκλησία στην Προύσσα

Σύμφωνα με τα τοπικά και εγχώρια μέσα, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Προύσας [Aziz Georgios Rum Ortadoks Kilisesi ή Özlüce kilisesi] κατέρρευσε τη νύχτα μεταξύ 1ης και 2ας Σεπτεμβρίου 2020, περίπου τα μεσάνυχτα.
Πιο συγκεκριμένα, το κτίριο αυτό, που χτίστηκε ως ορθόδοξος χριστιανικός ναός στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1923) λειτούργησε ως τζαμί, περιέπεσε σε αχρησία αφότου χτίστηκε νέο, μεγαλύτερο τζαμί στο Özlüce.
Ο Δήμος Nilüfer είχε μεριμνήσει το 2006 για την αναστήλωσή του, και το μετέτρεψε σε πολιτιστικό κέντρο. Όμως, με δικαστική απόφαση το 2013, το κτίριο αποδόθηκε στην ιδιοκτησία του βακουφίου İnesiye Köyü Cami Vakfı κατόπιν δικαστικής διαμάχης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βακουφίων (ιερών καθιδρυμάτων) με τον Δήμο. Έκτοτε, ο ναός παραμελήθηκε και εγκαταλείφθηκε, έμεινε κλειστός και δεν συντηρήθηκε, ενώ σταδιακά παρουσιάστηκαν σημαντικά στατικά προβλήματα (ρωγμές κλπ). Οι απόπειρες του Δήμου το 2016 να περιέλθει το κτίριο υπό την ιδιοκτησία ή κατοχή του εκ νέου δεν ευοδώθηκαν, ούτε εισακούστηκαν οι κατά καιρούς προειδοποιήσεις.
Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου “ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα, και το κτίριο κατέρρευσε τα μεσάνυχτα.” Η ανακριβής μετάφραση του αποσπάσματος αυτού [σ.σ. το ρήμα yıkıl- σημαίνει κυρίως καταρρέω, ερειπώνω, ενώ τα συμφραζόμενα δεν συνηγορούν σε απόδοση ως “κατεδαφίζομαι”] ήταν που προκάλεσε την, αυθαίρετη, με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ερμηνεία ότι ο ναός κατεδαφίστηκε από τις τοπικές αρχές.
Επιπλέον, δεν εντοπίζονται πληροφορίες ότι η τοπική δημοτική αρχή προέβη έστω σε προληπτική κατεδάφιση μέρους του κτιρίου λόγω των προαναφερθέντων ρωγμών και στατικών προβλημάτων. Οι πληροφορίες των τοπικών μέσων αναφέρονται σε κατάρρευσή του, μέσα στη νύχτα. Ο Δήμος ανέφερε ότι “το κτίριο κατέρρευσε λόγω αμέλειας”. Ανάλογες και οι δηλώσεις του δημάρχου Turgay Erdem στο Twitter.
Ακόμη, σύμφωνα με τα τα ellinikahoaxes  ,που ήρθαν σε επικοινωνία με τον δημοσιογράφο κ. Μανώλη Κωστίδη, ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, και διαβεβαίωσε ότι η ορθή διάσταση της είδησης είναι ότι ο ναός “κατέρρευσε, δεν τον γκρέμισαν”.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία σε δημοσιεύματα, σε οπτικοακουστικό ή φωτογραφικό υλικό που να τεκμηριώνει ότι οι σοβαρές ζημιές οφείλονταν σε οργανωμένη από τις τουρκικές αρχές ή πάντως ενεργητική κατεδάφιση του εν λόγω κτιρίου, έστω και στο πλαίσιο προληπτικής δράσης. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου κατέρρευσε λόγω μακροχρόνιας εγκατάλειψης και μη συντήρησης, όμως ο ισχυρισμός ότι κατεδαφίστηκε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ