Η Γερμανία υποστηρίζει πως βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον όγκο των μεταναστών που υποδέχεται η χώρα.
Το Βερολίνο επαναφέρει το ζήτημα της επιστροφής μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής. Συγκεκριμένα, σε επιστολή που απέστειλε η υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσυ Φέιζερ, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open και του Παντελή Βαλασόπουλου, πως καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει υποδεχτεί τόσους πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες.
Μάλιστα αναφέρεται πως μόνο από τη Συρία και την Ουκρανία, στην Γερμανία υπάρχουν 5.000.000 πρόσφυγες. Επιπλέον, τονίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο η χώρα υποδέχτηκε 50.000 πρόσφυγες εκ των οποίων μόνο από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες στην Γερμανία κατευθύνθηκαν 7.000 Αφγανοί.
Απευθυνόμενη στην Ελλάδα, η γερμανική πλευρά, τόνισε πως αν και Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα υποδοχής, το 90% των μεταναστών καταλήγει στην Γερμανία.
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του έδωσε απάντηση για το μεταναστευτικό τονίζοντας πως «δεν είναι δικιά μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος μέλος ποια πρέπει να είναι η επιδοματική και κοινωνική του πολιτική. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σήμερα χώρες στην Ευρώπη που έχουν μία πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν όχι μόνο παράνομους μετανάστες αλλά και πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν status πρόσφυγα σε μία ευρωπαϊκή χώρα και μετακινούνται, όπως έχουν νόμιμο δικαίωμα να κάνουν, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία και σίγουρα δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε, η οποία έχει συνταγματικούς περιορισμούς, τον τρόπο που θα οργανώσει το κοινωνικό κράτος. Δεν είναι σωστό να οδηγηθούμε σε μία λογική ad hoc εξαιρέσεων από τη συνθήκη Σένγκεν και να κάνουν ζημιά σε μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή του συμφώνου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα».
Επίσης πρόσθεσε «Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, μια χώρα που πριν από λίγα χρόνια εξήλθε από μια πρωτοφανή κρίση και πατάει καλά στα πόδια της και αναπτύσσεται οικονομικά, να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους έλληνες πολίτες».
Συνθήκη Σένγκεν: Τι προβλέπει η συμφωνία που θέλει να καταργήσει de facto η Γερμανία
Η Συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών – μελών, αποτελεί κύριο πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Από τη Δευτέρα το Βερολίνο σχεδιάζει να επιβάλλει αυστηρότατους ελέγχους στα χερσαία σύνορα και απελάσεις – εξπρές. Η αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τους μετανάστες που περνούν τα σύνορα και να επιστρέφει στη χώρα προέλευσης όσους δεν τηρούν τις προϋποθέσεις. Σε πρώτη φάση αυτό θα ισχύσει για 6 μήνες, υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση. Αλλά πολλοί φοβούνται ότι θα ισχύσει γενικότερα.