Κορωνοϊός: Ποιά συμπτώματα συνδέονται ειδικά με το ινδικό στέλεχος Δέλτα

10 mins read

Τα συχνότερα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς με Covid-19 στη Βρετανία έχουν αλλάξει σε σχέση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας, διαπιστώνουν βρετανοί επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους το στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία δείχνει να συνδέεται με πονόλαιμο και καταρροή.

Το συμπέρασμα προκύπτει από τη διαδικτυακή μελέτη Zoe, η οποία παρακολουθεί τα συμπτώματα περισσότερων από 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά σε όλο τον κόσμο.

«Από τις αρχές Μαΐου παρακολουθούμε τα συχνότερα συμπτώματα μεταξύ των χρηστών του app –και δεν είναι πια αυτά που ήταν» υπογράμμισε, σύμφωνα με το BBC, ο επιδημιολόγος Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής του King’s College στο Λονδίνο και επικεφαλής της μελέτης Zoe.

Με το μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα να έχει γίνει πια το κυρίαρχο στη Βρετανία, ο Σπέκτορ υποστήριξε ότι σε αυτή τη φάση η Covid-19 «είναι μια επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων και των νέων».

Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα κύρια συμπτώματα του ιού είναι ο βήχας, ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία. Ωστόσο τα δεδομένα της αναφερόμενης μελέτης  δείχνουν ότι τα συμπτώματα αυτά είναι σήμερα λιγότερο συχνά, τουλάχιστον στη Βρετανία.

Ο πυρετός παραμένει σύνηθες σύμπτωμα, όμως η ανοσμία δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη δεκάδα των συμπτωμάτων, υπογράμμισε ο Σπέκτορ.

«Το συγκεκριμένο στέλεχος δείχνει να συμπεριφέρεται ελαφρώς διαφορετικά», ανέφερε ο καθηγητής.

«Ο κόσμος μπορεί να νομίζει ότι έχει κάποιο εποχικό κρυολόγημα και συνεχίζει να βγαίνει σε πάρτι με κίνδυνο να μεταδώσει τον ιό σε πέντε-έξι άλλους», πρόσθεσε.

Facebook Comments