ΑρχικήΚόσμοςΚωδικός «σώστε τα Χριστούγεννα»- Σε κλοιό μέτρων και lockdown η Ευρώπη

Κωδικός «σώστε τα Χριστούγεννα»- Σε κλοιό μέτρων και lockdown η Ευρώπη

Η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες επαναφέρουν σε ισχύ σκληρά περιοριστικά μέτρα, που στοχεύουν κυρίως στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι αποτελούν και τον κύριο όγκο των νοσηλευομένων στις Μονάδες Ενταντικής Θεραπείας.

 

Το πρώτο lockdown ΚΑΙ για εμβολιασμένους στην Αυστρία

Την επιβολή lockdown για τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων των εμβολιασμένων ανακοίνωσε η Αυστρία, που έγινε έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επαναφέρει το καθεστώς του καθολικού «λουκέτου».

Ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τη Δευτέρα και για το πολύ 20 ημέρες.

Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός για το σύνολο του πληθυσμού, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου.

Στη χώρα ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών σημείωσε χθες νέο ρεκόρ, φθάνοντας τα 989.

Της απόφασης για «λουκέτο» σε όλη τη χώρα είχε προηγηθεί χθες – αποτελώντας και προάγγελο – ανάλογη απόφαση από τους πρωθυπουργούς της ‘Ανω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ, των δύο σφοδρότερα πληττόμενων κρατιδίων από την πανδημία.

Ο Πρωθυπουργός της ‘Ανω Αυστρίας Τόμας Στέλτσερ, μιλώντας στο τοπικό Κοινοβούλιο, είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ελιγμού» και τάχθηκε υπέρ της λήψης ανάλογων μέτρων σε όλη τη χώρα.

Στην Αυστρία ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών σημείωσε σήμερα νέο ρεκόρ, φθάνοντας το 989.

 

«Εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη Γερμανία -Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικού lockdown

Για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έκανε λόγο πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ περιέγραψε τη χώρα ως «ένα μεγάλο ξέσπασμα κορωνοϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

«Με απλά λόγια: βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο “και δέκα”», επισήμανε ο κ. Σπαν και παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.

Απευθυνόμενος σε όσους αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε δραματικό τόνο: «Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα “lockdown για ανεμβολίαστους”». Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής και γενικού lockdown, όπως αυτό που θα εφαρμοστεί στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σπαν τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων». Αναφέρθηκε δε στην δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία στη χώρα, με χαρακτηριστικότερη την κατάσταση στη Βαυαρία, όπου μόλις το 3% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες.

Χώρα υψηλού κινδύνου η Ελλάδα για τη Γερμανία! Σε καραντίνα οι ανεμβολίαστοι

Στις χώρες υψηλού κινδύνου για τη Γερμανία κατατάσσονται από την Κυριακή η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία

Στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» για τη Γερμανία κατατάσσονται από την Κυριακή η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τις προαναφερθείσες χώρες και δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης από τη νόσο, θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα 10 ημερών. Θα μπορεί ωστόσο να υποβληθεί σε τεστ μετά την 5η ημέρα και, εφόσον είναι αρνητικό, να απαλλαγεί από την υποχρέωση παραμονής σε περιορισμό.

Ο κανόνας ισχύει και για τα παιδιά, αλλά, όταν πρόκειται για άτομα κάτω των 12 ετών, η καραντίνα λήγει αυτομάτως μετά την 5η ημέρα, χωρίς την υποχρέωση του τεστ. Επιπλέον, όλοι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν προς τη Γερμανία από χώρα «υψηλού κινδύνου», θα πρέπει να συμπληρώνουν ψηφιακό έγγραφο, στο οποίο θα καταχωρούν και το πιστοποιητικό τους (εμβολιασμού, ανάρρωσης, διαγνωστικού τεστ).

 

Βαυαρία: “Εκ των πραγμάτων lockdown” για τους ανεμβολίαστους και γενικό lockdown για τις περιοχές έξαρσης

Σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, «εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους» και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο προχωρά η Βαυαρία από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.

«Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε», είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε πριν από λίγο ο βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής και στο υπερβολικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών.

Ειδικά για τις περιοχές της Βαυαρίας που θεωρούνται εστίες έξαρσης του κορωνοϊού, ο κ. Ζέντερ εξήγγειλε «σκληρό φρένο έκτακτης ανάγκης». Τη λειτουργία τους με διαγνωστικά τεστ θα συνεχίσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο (με τον όρο του ενός πελάτη ανά 20 τ.μ.), οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης.

Σε αυτές τις περιοχές, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως πέντε ατόμων από έως και δύο νοικοκυριά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών. «Αυτά τα μέτρα επηρεάζουν όλη την περιοχή των Άλπεων», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά και το υπόλοιπο κρατίδιο, στο εξής αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν μόνο σε πολύ μικρότερη κλίμακα, μόνο με το 25% της μέγιστης χωρητικότητας και με τον Κανόνα 2G+ (πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, οι οποίοι θα έχουν επιπλέον υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ). Επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και κλείνουν άμεσα, εκτός από τις χριστουγεννιάτικες αγορές, όλα τα κλαμπ και τα μπαρ.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα είναι χειρότερο και πιο ημικυκλικό. Ως αποτέλεσμα, η επίπτωσή του είναι πολύ σοβαρή και οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταλαμβάνονται η μία μετά την άλλη. Ένα είναι σαφές: ο κίνδυνος και η πρόκληση για τη Βαυαρία προέρχονται από το κενό εμβολιασμού», δήλωσε ο κ. Ζέντερ και διευκρίνισε ότι το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει όλα τα νομικά περιθώρια και να επιβάλει όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένους περιορισμούς και σημείωσε ότι ένα γενικό lockdown – και για τους εμβολιασμένους – είναι κατά τη γνώμη του νομικά δύσκολο και ενδεχομένως αντισυνταγματικό. Ο κ. Ζέντερ άσκησε με αυτή την αφορμή για μία ακόμη φορά κριτική στα κόμματα του πιθανού νέου συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) για την απόφαση να μην ανανεώσουν το καθεστώς «επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας», το οποίο επιτρέπει αμεσότερα και πιο αυστηρά μέτρα και εκπνέει στις 25 Νοεμβρίου.

Στη Βαυαρία ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφθασε σήμερα στο 625,3, το υψηλότερο για όλη τη χώρα, ενώ ο δείκτης των εισαγωγών στο νοσοκομείο ξεπέρασε το όριο του 9 και βρίσκεται στο 9,15.

 

Μακρόν: Η Γαλλία δεν θα χρειαστεί να επιβάλλει lockdown στους ανεμβολίαστους

Η Γαλλία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που επιβάλλουν lockdown σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους κατά της Covid-19 λόγω της επιτυχίας του μέτρου του υγειονομικού πάσου που έχει θέσει σε εφαρμογή η γαλλική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρώπη έχει γίνει ξανά το επίκεντρο της πανδημίας, ωθώντας ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Αυστρίας, να επαναφέρουν περιορισμούς ενόψει των Χριστουγέννων και προκαλώντας συζητήσεις για το αν τα εμβόλια από μόνα τους επαρκούν για να τιθασεύσουν τον ιό.

«Εκείνες οι χώρες που επιβάλλουν lockdown στους ανεμβολίαστους είναι εκείνες που δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή το (υγειονομικό) πάσο. Συνεπώς, αυτό το μέτρο δεν είναι απαραίτητο στη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα La Voix du Nord.

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μακρόν, εκατοντάδες διαδήλωσαν χθες έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας στο Παρίσι για το lockdown στους ανεμβολίαστους, που χαρακτηρίζουν «απάρτχαϊντ», φοβούμενοι μήπως η χώρα τους προβεί σε ανάλογα μέτρα.

 

Ιρλανδία: Περιορισμοί ξανά σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια

Μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Ιρλανδία από χθες Πέμπτη θα υποχρεούνται να κλείνουν νωρίτερα, έως τα μεσάνυχτα, ενώ οι αρχές θα εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας, συντριπτικό μέρος του οποίου έχει εμβολιαστεί, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνών κόμμα.

Πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αλλά οι αριθμοί μολύνσεων έκτοτε αυξήθηκαν ξανά φτάνοντας σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που καταγράφονταν τον περασμένο Ιανουάριο, παρόλο που πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι πλέον εμβολιασμένο.

Από χθες, νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια κλείνουν μέχρι τα μεσάνυχτα και θα υπάρχει σύσταση για τηλεργασία, σε όποιες δουλειές αυτό είναι εφικτό, ανέφερε το κόμμα Φιάνα Φέιλ του πρωθυπουργού Μίχολ Μάρτιν σε ανάρτηση στο Twitter.

Η κυβέρνηση είχε άρει στις 22 Οκτωβρίου το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 23:30 το βράδυ και ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν σταδιακά στους χώρους εργασίας τους.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται και θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί», είπε ο Μάρτιν σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα επικυρώσει τους νέους περιορισμούς, αφού επικεφαλής υγειονομικών αρχών προειδοποίησαν για σημαντική πίεση στα νοσοκομεία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη φθίνουσα αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού μετά από μήνες ως έναν βασικό παράγοντα για την αναζωπύρωση των ποσοστών Covid, λέγοντας ότι ήταν λιγότερο επιτυχημένη από ό,τι ήλπιζαν στο να αποτρέψουν τα εμβολιασμένα άτομα να μεταδίδουν τον ιό. Πολλοί επέκριναν την κυβέρνηση ότι ήρε πρόωρα τους περιορισμούς.

Το Δουβλίνο θα ανακοινώσει επίσημα τους νέους περιορισμούς ακολουθώντας μια τάση επιστροφής περιοριστικών μέτρων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, που απαιτείται ήδη για την είσοδο σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, θα απαιτείται και για κινηματογράφους και θέατρα στο πλαίσιο των νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδίαζε να αρχίσει να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών.

 

Ιταλία: «Πράσινο πάσο εμβολιασμένου δύο ταχυτήτων»

Οι περισσοτεροι περιφερειάρχες του ιταλικού Βορρά συνεχίζουν να ζητούν την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Τύπο, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου των περιφερειών με την κυβέρνηση ζητήθηκε η υιοθέτηση «πράσινου πάσου εμβολιασμένου» δύο ταχυτήτων – δηλαδή οι εμβολιασμένοι πολίτες να μπορούν με το πάσο τους να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους χώρους εργασίας, διασκέδασης, εστίασης και πολιτισμού.

Αντιθέτως, για τους κατοίκους της χώρας που δεν έχουν εμβολιαστεί και λαμβάνουν το πάσο μόνον για 48 ώρες μετά από αρνητικό διαγνωστικό τεστ, οι περιφερειάρχες των πιο εύπορων περιοχών της Ιταλίας ζητούν μείωση της δυνατότητας ελεύθερης μετακίνησης σε κλειστούς χώρους.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να κρατηθεί υπό έλεγχο η μετάδοση του ιού και να παρακινηθούν και άλλοι πολίτες, που έως τώρα είχαν επιφυλάξεις, να εμβολιαστούν, λένε οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος των υπεύθυνων των ιταλικών περιφερειών είναι να αποφευχθεί το γενικευμένο κλείσιμο των εμπορικών δραστηριοτήτων και να μην ανακοπεί η οικονομική ανάκαμψη στις περιοχές τους.

Ο υφυπουργός υγείας Αντρέα Κόστα, τέλος, σε δήλωσή του στο ραδιόφωνο της Rai, τόνισε: «η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς. Τώρα θα πρέπει να αναρωτηθεί αν χρειάζεται να γίνει το ίδιο και με τις κατηγορίες εργαζομένων που είναι σε διαρκή επαφή με το κοινό, όπως η αστυνομία, οι καραμπινιέροι, ο στρατός και όσοι απασχολούνται σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις».

 

Βέλγιο: Επιστροφή στην τηλεργασία και μάσκες παντού

Η χρήση μάσκας επεκτείνεται παντού και η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, για όσους εργαζόμενους μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας στο Βέλγιο, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Από την Δευτέρα, οι υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται με τηλεργασία τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και τρεις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό ισχύει τόσον στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. «Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε μαζί», τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός.

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, από την ηλικία των 10 ετών και πάνω, σε όλους τους δημόσιους χώρους: τα μέσα μεταφοράς, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις εκδηλώσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Μέχρι τώρα, στους πολιτιστικούς χώρους οι επισκέπτες μπορούσαν να αφαιρούν τη μάσκα τους, δεδομένου ότι στην είσοδο ελεγχόταν το υγειονομικό πάσο τους.

Η χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού θα επεκταθεί σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις, ακόμη και στις χριστουγεννιάτικες αγορές (εφόσον παρίστανται πάνω από 50 άτομα σε κλειστό χώρο και πάνω από 100 σε ανοιχτό), στους πολιτιστικούς χώρους και στα εστιατόρια-μπαρ, ακόμη και εάν φιλοξενούν ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Το συντομότερο δυνατόν και «σε εθελοντική βάση» θα ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον δοθεί η έγκριση τη βελγικών ρυθμιστικών αρχών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που επί του παρόντος μελετά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στα παιδιά.

«Κατανοώ πολύ καλά τον εκνευρισμό (…) Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επιφυλακή, όλοι μαζί, για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας, ώστε η κατάσταση να παραμείνει ανεκτή για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό», τόνισε ο Ντε Κρόο.

«Δεν είναι εύκολο να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις, αλλά αυτό που αποφασίσαμε είναι το ελάχιστο. Βιώνουμε μια έκρηξη των μολύνσεων επί του παρόντος», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρίκε.

Το Βέλγιο κατέγραφε περίπου 10.300 νέες μολύνσεις σε ημερήσια βάση την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 41 νέοι θάνατοι ενώ περισσότεροι από 2.000 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων πάνω από το 25% σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ