ΑρχικήΚόσμοςLe Figaro: Αναφέρεται στην άσκηση Firestorm που συντόνισε η Europol

Le Figaro: Αναφέρεται στην άσκηση Firestorm που συντόνισε η Europol

Στην εκπαιδευτική άσκηση Firestorm, που συντόνισε η Europol με εννέα ευρωπαϊκά κράτη, αναφέρεται δημοσίευμα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η εν λόγω άσκηση υπενθυμίζει μια μεγάλη απειλή που, μετά το κύμα των ισλαμιστικών επιθέσεων τη δεκαετία του 2010, συνεχίζει να απασχολεί την Ευρώπη. «Αυτές οι κοινές ασκήσεις είναι απαραίτητες για την αύξηση της προετοιμασίας των ειδικών μονάδων επέμβασης σε διασυνοριακές επιχειρήσεις . Η προετοιμασία τους μεταφράζεται άμεσα σε μια ασφαλέστερη Ευρώπη», δηλώνει στην γαλλική εφημερίδα ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Europol, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις Γάλλος στρατηγός Ζαν Φιλίπ Λεκούφ.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται η πραγματοποίηση της άσκησης σε πραγματικές συνθήκες, καθώς, όπως αναφέρεται, οι μονάδες επέμβασης και επιτήρησης δεν γνώριζαν εκ των προτέρων το σενάριο της άσκησης και έπρεπε να αντιδράσουν στην απειλή σε πραγματικό χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η Europol είχε συντονίσει μια άλλη ευρωπαϊκή άσκηση, επικεντρωμένη σε σενάρια όπως η αεροπορική αντιτρομοκρατία στην Ισπανία, η θαλάσσια αντιτρομοκρατία στη Βαλτική, η αντιμετώπιση πειρατείας λεωφορείου στην Ελλάδα, η επέμβαση σε μετρό στην Πολωνία, σε κτίριο στη Σλοβακία κλπ.