ΑρχικήΚόσμοςΜέτωπο Χαφτάρ - Άσαντ κατά της Τουρκίας: Άνοιξαν πρεσβεία στη Δαμασκό

Μέτωπο Χαφτάρ – Άσαντ κατά της Τουρκίας: Άνοιξαν πρεσβεία στη Δαμασκό

Η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη άνοιξε πρεσβεία στη Συρία και συνδέεται με τα στρατεύματα του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, καλώντας τις δύο χώρες να συμπήξουν κοινό μέτωπο εναντίον των ενόπλων που υποστηρίζει η Τουρκία στα εδάφη τους.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, κατά την τελετή ανοίγματος της πρεσβείας, είπε ότι «Η τρομοκρατία θα εξολοθρεύσει κάθε Αραβική χώρα εάν της επιτραπεί κι αν επιτραπεί στον εγκληματία (Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν να κερδίσει αυτή τη μάχη».

Ο πρόεδρος της Συρίας,  Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει αποδυθεί σε μία διπλωματική προσπάθεια για να αποτινάξει την εικόνα του αποσυνάγωγου κράτους και να ανακτήσει την στήριξη του Αραβικού κόσμου. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Χάφταρ στη Λιβύη, έχουν ξανανοίξει από τον Δεκέμβριο του 2018 την πρεσβεία τους στη Δαμασκό κι έχουν στραφεί ξανά στον Άσαντ, ενώ κάποτε βοηθούσαν τις ανταρτικές δυνάμεις εναντίον του.

Ακόμη, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την ειρήνευση στη Λιβύη, την επομένη της παραίτησης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την ειρήνη στη βορειοαφρικανική χώρα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΚΕΕ αναφέρει στην ανακοίνωση του «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στον λιβυκό λαό, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα», καθώς η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 12 Ιανουαρίου συστηματικά παραβιάζεται και άκαρπες έχουν αποδειχθεί οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δύο πλευρές στη σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Επίσης το ΥΠΕΞ κάλεσε, υπαινισσόμενο τις δυνάμεις του Χάφταρ, «να ασκηθούν πραγματικές πιέσεις στους αντάρτες ώστε να σταματήσουν την επέλασή τους κατά της Τρίπολης και των άλλων πόλεων της Λιβύης».

Αναφερόμενο στην παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σάλαμε, χθες Δευτέρα «για λόγους υγείας», το ΥΠΕΞ της Τρίπολης εκφράζει την ελπίδα να δει να καρποφορούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις «που αποσταθεροποιούν τη Λιβύη».

Στη λιβυκή σύρραξη, ο Χάφταρ στηρίζεται από τη Ρωσία, τα Εμιράτα, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει στο πλευρό της την Τουρκία.