Μέτρα αλά Γουχάν στην Ιταλία: Περιπολίες με οδηγίες να μείνουν όλοι σπίτι! (Video)

17 mins read

Με τον φονικό κορωνοϊό να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε πολλές γωνιές του κόσμου, η Ευρωπαϊκή χώρα η οποία μετρά τα περισσότερα κρούσματα αλλά και τους περισσότερους νεκρούς, η Ιταλία, αποτελεί «κόκκινη ζώνη».

Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 631 και συνεχώς πολλαπλασιάζονται ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,  10.149 άνθρωποι νοσούν από τον κορωνοϊό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως όλη η Ιταλία θα αποτελέσει «Κόκκινη Ζώνη» και πως η Ρώμη υιοθετεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του φονικού ιού. Το πρώτο από αυτά είναι ο περιορισμός της μετακίνησης.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό το βίντεο από τη Νάπολη, όπου ένα περιπολικό συναντά κατοίκους στο δρόμο και τους ζητά να αφήνουν την οικία τους μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Μια πόλη φάντασμα

Με τις σαφείς οδηγίες για περιορισμό των μετακινήσεων, η Ιταλία μοιάζει με ερειπωμένη χώρα. Στους δρόμους τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα και οι πολίτες σχεδόν άφαντοι.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» είπε ο Τζουζέπε Κόντε σχετικά με τα νέα μέτρα.

Σε καραντίνα

Η κυβέρνηση της χώρας έχει δώσει σαφής οδηγίες στους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους. Η επιτήρηση και η εφαρμογή του περιορισμού είναι σε αυστηρά πλαίσια με την αστυνομία να διεξάγει συνεχώς περιπολίες ώστε να εντοπίζει τους παραβάτες και να τους προτρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Αλλωστε, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει τονίσει πως «πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες». 

Μάλιστα, από το βράδυ της Δευτέρας με σχετική  απόφαση, πρέπει πλέον όλοι οι πολίτες να αποδεικνύουν με κάποιον τρόπο πως χρειάζεται να βγουν από το σπίτι για λόγους εργασίας. 

«Βγαίνουμε για τα απολύτως απαραίτητα, αυτό σημαίνει σούπερ μάρκετ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε από το σπίτι» δηλώνουν από την πλευρά τους οι πολίτες.

Η αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών για παραμονή στο σπίτι με την έντονη αστυνομική παρουσία αλλά και η ανάγκη απόδειξης για την έξοδο, είναι μέτρα τα οποία θυμίζουν την Κίνα, και την πολύπαθη Γουχάν , όπου αστυνομικοί έσερναν πολίτες τους οποίους εντόπιζαν σε δημόσιο χώρο και ειδικά χωρίς μάσκες, αλλά και την εντολή πως οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να βγουν από το σπίτι τους, όπως και πλέον στην Ιταλία, μόνο με κάποια απόδειξη, όπως υπεύθυνη δήλωση, με ξεκάθαρο σκοπό μετακίνησης.

 

Facebook Comments