Στους 105 ανέρχονται οι νεκροί από τις ταραχές που συγκλονίζουν το Μπανγκλαντές.
Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 75 νεκρούς.
Τα περισσότερα από τα θύματα είναι φοιτητές που σκοτώθηκαν πυρά αστυνομικών.
student power🫡🫡💪#Bangladesh #student pic.twitter.com/uVEqeWJYJN
— Prince Moyenuddin (@PMoyenuddin) July 19, 2024
Τρία νοσοκομεία της πρωτεύουσας Ντάκα ανέφεραν ότι παρέλαβαν 24 πτώματα ενώ άλλοι 6 νεκροί αναφέρθηκαν στη Ρανγκπούρ, μια πόλη στο βόρειο Μπανγκλαντές.
Νωρίτερα σήμερα οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν και τα τηλεοπτικά κανάλια σταμάτησαν να μεταδίδουν πρόγραμμα. Από χθες Πέμπτη οι αρχές είχαν περιορίσει επίσης ορισμένες υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας, επιχειρώντας να καταστείλουν τις ταραχές.
Οι διαδηλωτές λένε «όχι» στο τρέχον σύστημα ποσοστώσεων για τους διορισμούς στο δημόσιο
Εδώ και εβδομάδες οι φοιτητές οργανώνουν σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σύστημα των ποσοστώσεων για τις προσλήψεις και να υιοθετήσει ένα σύστημα βασισμένο στην αξιοκρατία.
Με βάση το σημερινό σύστημα, περισσότερες από τις μισές καλοπληρωμένες και περιζήτητες θέσεις στο δημόσιο καλύπτονται από συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, κάτι που οι φοιτητές θεωρούν ότι συνιστά διακριτική μεταχείριση. Έτσι, το 30% των θέσεων καλύπτεται από τα παιδιά εκείνων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές το 1971, το 10% από γυναίκες και το 10% από πολίτες συγκεκριμένων περιοχών.
No wonder the Bangladeshis stood up & fought the alcoholic General Yahya Khan’s Army & beat it & gained freedom.
The people of Bangladesh have more honour & dignity than the people of Pakistan who’re sitting at home while their 71-year old leader gets closer to death in jail. https://t.co/HxVIMNZdst
— Brigade 111 (“commentary”) (@Brigade111_) July 18, 2024
Οι φοιτητές δέχονται να διατηρηθούν μόνο οι ποσοστώσεις για τις εθνικές μειονότητες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (το 6% των θέσεων). Θεωρούν ότι το σημερινό σύστημα ευνοεί τα παιδιά των υποστηρικτών της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, η οποία κυβερνά από το 2009 και τον Ιανουάριο κέρδισε για τέταρτη συνεχόμενη φορά τις βουλευτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση πάντως μποϊκοτάρισε τις εκλογές.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη βία και κάλεσε το Μπανγκλαντές «να εγγυηθεί αμέσως την ασφάλεια όλως των ειρηνικών διαδηλωτών» ενώ και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ καταδίκασε «τη βία εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών».