ΑρχικήΚόσμοςΜπλίνκεν: «Οι ΗΠΑ θέλουν ένα σαφές κι εφαρμόσιμο σχέδιο για μια στρατιωτική...

Μπλίνκεν: «Οι ΗΠΑ θέλουν ένα σαφές κι εφαρμόσιμο σχέδιο για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα»

Με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται οι ΗΠΑ με το Ισραήλ και τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου προκειμένου να καλύψουν τα εναπομείναντα κενά σε μια συμφωνία για τους ομήρους.

Η συμφωνία θα προβλέπει μια παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε τις τελευταίες προτάσεις για μια συμφωνία για τους ομήρους που έκανε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ως μη ρεαλιστικές σήμερα, όμως είπε πως μια αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για το Κατάρ προκειμένου να συζητήσει τη θέση του Ισραήλ σε μια πιθανή συμφωνία.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Αυστρία, δήλωσε πως το γεγονός ότι το Ισραήλ στέλνει μια ομάδα αντανακλά «μια αίσθηση τόσο πιθανότητας αλλά και επείγουσας ανάγκης» να επιτευχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων.

«Διεξάγονται συζητήσεις αυτή τη στιγμή, καθώς μιλάμε εδώ, και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανάφερε επίσης σήμερα ότι ο πρωθυπουργός ενέκρινε τα σχέδια για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και ανέφερε πως ο στρατός προετοιμάζει επιχειρησιακά θέματα και την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού.

Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να δουν ένα σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, μεταξύ άλλων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το μέτωπο των εχθροπραξιών, όμως η Ουάσιγκτον δεν έχει προς το παρόν δει ένα τέτοιο σχέδιο.