ΑρχικήΚόσμοςΜποτιλιάρισμα στα φινλανδικά σύνορα – 7.000 έφτασαν σε μια μέρα από τη...

Μποτιλιάρισμα στα φινλανδικά σύνορα – 7.000 έφτασαν σε μια μέρα από τη Ρωσία

Η διέλευση οχημάτων στην Φινλανδία από τα νοτιοανατολικά της σύνορα με τη Ρωσία εξακολουθούσε να είναι πυκνή σήμερα, ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Ρώσων που εισήλθαν στη χώρα χθες, Πέμπτη (22/9), ήταν υπερδιπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης Πέμπτης.

Η Φινλανδία εξετάζει τον αποκλεισμό της εισόδου στο έδαφός της περισσότερων Ρώσων, καθώς η κυκλοφορία από την γειτονική της χώρα στα ανατολικά αυξήθηκε μετά την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής επιστράτευσης.

«Σήμερα (Παρασκευή) το πρωί εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία (…) ίσως και να έχει αυξηθεί λίγο από χθες», δήλωσε εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής σήμερα το πρωί.

Περίπου 7.000 άνθρωποι εισήλθαν από τη Ρωσία χθες, περίπου 6.000 από αυτούς Ρώσοι, κάτι το οποίο σημαίνει αύξηση 107% σε σύγκριση με την ίδια ημέρα πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με την συνοριοφυλακή.

Τρεις άνθρωποι έκαναν αίτηση για την χορήγηση ασύλου χθες. Κανένας δεν είχε αιτηθεί άσυλο την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε.

Τα φινλανδικά συνοριακά περάσματα παραμένουν μεταξύ των λίγων σημείων εισόδου στην Ευρώπη για τους Ρώσους μετά το κλείσιμο από σειρά χωρών τόσο των φυσικών συνόρων όσο και του εναέριου χώρου τους σε αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ουρά που σχηματιζόταν σήμερα ήταν η μεγαλύτερη στο πολυσύχναστο μεθοριακό πέρασμα της Βαάλιμαα, έφτανε τα περίπου 500 μέτρα και ήταν μεγαλύτερη από αυτές την ίδια μέρα τις προηγούμενες εβδομάδες, σημείωσε ο εκπρόσωπος. Οι ουρές ήταν επίσης “πιο μεγάλες από το φυσιολογικό” στο δεύτερο μεγαλύτερο μεθοριακό πέρασμα, αυτό της Νούιγιαμάα, σύμφωνα με την φινλανδική συνοριοφυλακή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε χθες Πέμπτη (22/9) τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε το Κρεμλίνο και τους κάλεσε, εφόσον αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας του, να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό.

«55.000 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο μέσα σε διάστημα έξι μηνών (…) Θέλετε περισσότερους; Όχι; Διαδηλώστε λοιπόν! Αγωνιστείτε! Φύγετε! Ειδάλλως παραδοθείτε (στον ουκρανικό στρατό)!», δήλωσε στα ρωσικά ο ουκρανός πρόεδρος στην αρχή της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του.

Πόρτα-πόρτα η διαδικασία για τα δημοψηφίσματα

Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής (23/9) στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται από τη Μόσχα -Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία. Πόρτα πόρτα πραγματοποιείται η διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη. Την ίδια ώρα, στη Ρωσία, στα αεροδρόμια και τα χερσαία σύνορα της χώρας επικρατεί χάος, από πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, για να μην υποχρεωθούν να καταταγούν και να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται και στα σημεία αναχώρησης των Ρώσων στρατιωτών, που κατευθύνονται προς τα μέτωπα του πολέμου.