Ο Ατλαντικός Ωκεανός ψύχεται με εκθετικό ρυθμό και οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν τον λόγο.
Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο οι θερμοκρασίες στις θάλασσες παγκοσμίως σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Ωστόσο, ο Ατλαντικός ωκεανός έχει μπει σε μία φάση όπου ψύχεται και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Ο ωκεανός συνήθως αλλάζει θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του έτους.
Το γνωστό και ως «La Niña» είναι ένα περίπλοκο ωκεάνιο φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε μερικά χρόνια, λόγω των διακυμάνσεων στις θερμοκρασίες των ωκεανών στην ισημερινή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού.
Ωστόσο, φέτος, οι επιστήμονες λένε ότι η αναδυόμενη φάση «Atlantic Niña» συνέβη πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν. Το νέο μοτίβο φαίνεται επίσης να έρχεται πριν από την αναμενόμενη μετάβαση σε ένα πολύ πιο δροσερό «La Niña» στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αν και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες είναι πολύ ευπρόσδεκτες, μπορεί να έχουν διαφορετικές καιρικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.
Η αλλαγή στον ρυθμό ψύξης του Ατλαντικού φέρνει ένα τέλος στο σερί 15 μηνών υψηλών θερμοκρασιών στους ωκεανούς. Και με το El Niño να εξασθενεί τον Μάιο και τη La Niña να ξεκινά και να αναπτύσσεται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, τα ψυχρότερα νερά θα οδηγούνται από ισχυρότερους ανέμους που θα έρχονται από τον ισημερινό.
Υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης δύο «La Niña» που έχει κάνει τους επιστήμονες να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το πώς θα είναι το κλίμα και οι θερμοκρασίες των ωκεανών για το υπόλοιπο του έτους, ειδικά από τη στιγμή που οι θερμοκρασίες ρεκόρ συνεχίζονται για τόσο καιρό.
Ρεκόρ θερμοκρασιών
Τον Ιούνιο, οι θερμοκρασίες στον Ατλαντικό ήταν από 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το κανονικό, ενώ σε ορισμένες περιοχές ήταν 5 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο. Η θερμοκρασία στον Ατλαντικό ωκεανό καταρρίπτει τακτικά ρεκόρ από τον Μάρτιο του 2023. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά χρονιά που οι ωκεανοί σε όλο τον πλανήτη σημείωσαν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας.
Το κύμα καύσωνα των ωκεανών συνδέθηκε με ορισμένες καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας μαζικής λεύκανσης των κοραλλιών, γεγονός που επηρέασε αρνητικά πάνω από το 99% των τροπικών υφάλων του Ατλαντικού.
Η λεύκανση συμβαίνει όταν υπάρχει αλλαγή στις συνθήκες, με αποτέλεσμα τα φύκια που ζουν στα κοράλλια να αποβάλλονται. Το αποτέλεσμα είναι ένα λευκό κοράλλι, το οποίο όχι μόνο επηρεάζει τη βιοποικιλότητα, αλλά μειώνει επίσης την ικανότητα των υφάλων να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των παράκτιων καταιγίδων και να μειώσουν τις πλημμύρες.
Πηγές: