Νέες προκλήσεις από τον Τσαβούσογλου: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τα νησιά του Αιγαίου»

18 mins read

«Εθνική υπόθεση» χαρακτήρισε το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέφερε για ακόμη μια φορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησής τους.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει την παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αλλιώς «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε ομιλία του στη συζήτηση στην τουρκική Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο Τσαβούσογλου ζήτησε ενότητα στο θέμα των νησιών του Αιγαίου και είπε: «Το θέμα αυτών των νησιών του Αιγαίου είναι εθνική υπόθεση. Μην συμπεριφέρεστε με τρόπο που θα κάνει την Ελλάδα ευτυχισμένη. Ας μην προσπαθήσουμε να στριμώξουμε ο ένας τον άλλον με τρόπο που θα ωφελήσει την Ελλάδα. Γιατί αυτή είναι εθνική πολιτική.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα δώσει πληροφορίες για τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά τη δεκαετία του 1960.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία έδωσε μια νότα και διαμαρτυρήθηκε το 1975, είπε:

«Για πρώτη φορά στην κυβέρνησή μας αναφέραμε την παραβίαση αυτών των νησιών, των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, από την Ελλάδα στις επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ και για πρώτη φορά το συνδέσαμε με την κυριαρχία τους. Αυτό κάναμε. Δεν έχει γίνει από το 1960 μέχρι σήμερα. Λέμε “στείλαμε 3 επιστολές στον ΟΗΕ”. Τώρα το συνδέουμε με την κυριαρχία και λέμε: “Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτή την παραβίαση, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται”. Στηρίξτε μας».

«Ελληνική δημαγωγία για το τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική και στις ενστάσεις της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφθηκε στην Τρίπολη τον Οκτώβριο.

«Την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της απόφασης της Ελλάδας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη, η Λιβύη έλαβε μέτρα για να υπερασπιστεί τη Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που υπέγραψε με την Τουρκία. Και πάλι, την περασμένη εβδομάδα, περιέργως, η Ελλάδα παραπονέθηκε στον ΟΗΕ για τη Συμφωνία Υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη τον Οκτώβριο», σημείωσε.

Και στη συνέχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέλησε να δείξει πώς Άγκυρα και Τρίπολη βρίσκονται σε σύμπνοια: «Αμέσως μετά, μαζί με τη Λιβύη, στείλαμε την κοινή μας απάντηση σε αυτή την επιστολή στον ΟΗΕ με τους μόνιμους αντιπροσώπους μας στη Νέα Υόρκη».

«Η διαφορά, όμως, είναι ότι η επιστολή της Ελλάδας περιέχει δημαγωγία, όπως και η απάντησή της στις επιστολές που δώσαμε για τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, ενώ η επιστολή μας περιέχει νομικά επιχειρήματα. Αυτό το επίτευγμα θα καθορίσει την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο για τις επόμενες γενιές», κατέληξε.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα