ΑρχικήΚόσμοςΝέο 3D μοντέλο του Τιτανικού ρίχνει φως σε άγνωστες λεπτομέρειες της τραγωδίας...

Νέο 3D μοντέλο του Τιτανικού ρίχνει φως σε άγνωστες λεπτομέρειες της τραγωδίας του 1912

Ένα νέο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ενός πρωτοποριακού πρότζεκτ για τη δημιουργία τρισδιάστατων υποθαλάσσιων σαρώσεων του ναυαγίου του Τιτανικού (RMS Titanic), που βυθίστηκε πριν από 113 χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Titanic: The Digital Resurrection» καταγράφει πώς η εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan δημιούργησε «το πιο ακριβές μοντέλο του Τιτανικού που έχει υπάρξει ποτέ: ένα ψηφιακό αντίγραφο πλήρους κλίμακας, 1:1, ακριβές μέχρι και στο τελευταίο πριτσίνι», σύμφωνα με ανακοίνωση του National Geographic, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Όταν ο Τιτανικός απέπλευσε στις 10 Απριλίου 1912, ήταν το μεγαλύτερο επιβατικό πλοίο εν πλω και θεωρούνταν αβύθιστο.

Μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, το παρθενικό του ταξίδι μετατράπηκε σε διεθνή τραγωδία, όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό, στις 11:40 το βράδυ της 14ης Απριλίου. Το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε λιγότερες από τρεις ώρες.

Ο Τιτανικός δεν διέθετε επαρκή αριθμό σωστικών λέμβων για τους περίπου 2.220 επιβαίνοντες. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και το ναυάγιο του Τιτανικού έγινε το πιο διάσημο στην ιστορία. Οι επιζώντες ήταν λίγο περισσότεροι από 700.

Η εικόνα που τραβήχτηκε τον Ιούλιο δείχνει την πλώρη του Τιτανικού, με μεγάλο τμήμα από τα προστατευτικά κάγκελα του καταστρώματος πλέον να λείπει.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών από το National Geographic δίνει τη δυνατότητα στον σκηνοθέτη Άντονι Γκέφεν να ανασυνθέσει τις τελευταίες στιγμές του πλοίου — αμφισβητώντας μακροχρόνιες υποθέσεις και προσφέροντας νέες πληροφορίες για όσα συνέβησαν πραγματικά εκείνη τη μοιραία νύχτα του 1912, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ταινία, ο αναλυτής του Τιτανικού Πάρκς Στίβενσον, η μεταλλουργός Τζένιφερ Χούπερ και ο έμπειρος ναυτικός Κρις Χερν περιηγούνται σε πλήρους κλίμακας αναπαράσταση του πλοίου, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που μέχρι πρότινος παρέμεναν αθέατες.

Ένα από τα βασικά ευρήματα είναι μια ορατά ανοιχτή βαλβίδα ατμού, η οποία επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες ότι οι μηχανικοί παρέμειναν στις θέσεις τους στο Μηχανοστάσιο Νο2 για περισσότερες από δύο ώρες αφότου ο Τιτανικός προσέκρουσε στο παγόβουνο.

Αυτό επέτρεψε να διατηρηθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και να σταλούν σήματα κινδύνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι 35 άνδρες του μηχανοστασίου ενδεχομένως θυσιάστηκαν για να σώσουν εκατοντάδες άλλους ανθρώπους.

Η ομάδα ανασυνθέτει επίσης κομμάτια της γάστρας που εντοπίστηκαν διασκορπισμένα στον βυθό, αποκαλύπτοντας ότι ο Τιτανικός δεν κόπηκε απλώς στα δύο, αλλά διαλύθηκε βίαια, με το ρήγμα να διαπερνά ακόμα και καμπίνες πρώτης θέσης — εκεί όπου επιφανείς επιβάτες όπως ο Τζ.Τζ. Άστορ και ο Μπέντζαμιν Γκούγκενχαϊμ ίσως αναζήτησαν καταφύγιο καθώς το πλοίο βυθιζόταν.

Η ψηφιακή σάρωση βοηθά επίσης στην αποκατάσταση της φήμης του Πρώτου Αξιωματικού Γουίλιαμ Μέρντοκ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι εγκατέλειψε τη θέση του. Η θέση ενός μηχανισμού καθέλκυσης σωσίβιας λέμβου επιβεβαιώνει μαρτυρίες ότι ο Μέρντοκ παρασύρθηκε από κύμα καθώς το πλήρωμα ετοιμαζόταν να ρίξει τη λέμβο στη θάλασσα.

Οι σαρώσεις της Magellan δείχνουν επίσης πως τμήματα του ναυαγίου καταρρέουν, ωστόσο, σύμφωνα με το National Geographic, το ψηφιακό δίδυμο διασφαλίζει ότι «ο Τιτανικός έχει διασωθεί με απόλυτη λεπτομέρεια, όπως ακριβώς ήταν το 2022, εξασφαλίζοντας τη θέση του στην ιστορία για τις επόμενες γενιές και σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην υποβρύχια αρχαιολογία».

Πηγή: CNN