Ντόμινο απαγορεύσεων στα ταξίδια από Ν. Αφρική – Αυτές οι χώρες παίρνουν έκτακτα μέτρα

16 mins read

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.

Η σύσταση της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Για τον λόγο αυτόν θα συζητήσουμε νωρίς το απόγευμα κατά την συνάντηση όλων των χωρών μελών την εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

“Μπλόκο” στα ταξίδια από Ν. Αφρική

Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες διακόπτουν τη σύνδεση με τη Ν. Αφρική. Συγκεκριμένα, η Γαλλία αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανέφερε σε ανακοίνωση πως θα διεξαχθούν συζητήσεις «τις επόμενες ώρες» με άλλους ηγέτες της ΕΕ για να συναποφασιστούν δράσεις για την αντιμετώπισης της νέας παραλλαγής.

Η Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει σήμερα Παρασκευή τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μένουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

Από την πλευρά της, η Ιταλία απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί εκτός από τη Νότια Αφρική και το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνικατά τις τελευταίες 14 ημέρες. Αντίστοιχες απαγορεύσεις υιοθέτησαν επίσης η Βρετανία, η Ολλανδία, η Κροατία, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν.

Η Κροατία θα καταστήσει αυστηρότερους τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς για τις πτήσεις από αρκετές χώρες εξαιτίας της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, όπως είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

“Θα απαγορεύσουμε τις αφίξεις ταξιδιωτών από ορισμένες χώρες ή θα επιβάλουμε καραντίνα 14 ημέρων με υποχρεωτικό τον διαγνωστικό έλεγχο”, είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο το οποίο αναφέρεται στις αφίξεις ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Χονγκ Κονγκ θα ληφθεί επισήμως αργότερα μέσα στην ημέρα.

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα