Ο Αμερικανός πρέσβης της Άγκυρας επισκέφτηκε την Αγιά Σοφιά

12 mins read

Την Αγία Σοφία αποφάσισε να επισκεφτεί ο Αμερικανός Πρέσβης της Άγκυρας, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, μετά την μετατροπή της σε τζαμί.

           

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του πήρε μεγάλη δημοσιότητα στα τουρκικά ΜΜΕ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αγία Σοφία

Προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της Άγκυρας να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του ιστορικού μνημείου, δηλαδή τη διατήρησή του ως μουσείο. Ο Υπουργός είχε επισημάνει ότι «αυτό το εξαιρετικό μνημείο αποτελεί μαρτυρία της θρησκευτική έκφρασης και της καλλιτεχνικής και τεχνική ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία της 1.500 χρόνων». Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή του ανέφερε πως: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια τυχόν αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς αυτού του εξαιρετικού κτίσματος και της αξεπέραστης ικανότητάς του.»

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν άλλαξε τα σχέδιά του, παρόλο που δέχθηκε παγκόσμια κατακραυγή για τις αποφάσεις του περί του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Μεταξύ άλλων, η διπλωματία των ΗΠΑ είχε εκφράσει την απογοήτευσή της για τις αποφάσεις των αρχών της Τουρκίας. Η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, είχε δηλώσει ότι: «Μας απογοητεύει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε ξεκαθαρίσει ότι το καθεστώς του μουσείου της Αγίας Σοφίας αποτελούσε «υπόδειγμα» της δέσμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας «να σεβαστεί τις θρησκευτικές παραδόσεις και την ποικιλόμορφη ιστορία» της χώρας και ότι οποιαδήποτε μετατροπή του θα «αμαύρωνε την κληρονομιά» αυτού του «εμβληματικού μνημείου».

Facebook Comments