ΑρχικήΚόσμοςΟ «ειρηνοποιός» Ρόμαν Αμπράμοβιτς και με τις ευλογίες του Πούτιν

Ο «ειρηνοποιός» Ρόμαν Αμπράμοβιτς και με τις ευλογίες του Πούτιν

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς συμμετείχε στα πρώτα στάδια των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μία ημέρα αφότου αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να ζήτησε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς για να βοηθήσει στις συνομιλίες.

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Αμπράμοβιτς, συμμετείχε στο αρχικό στάδιο του συντονισμού των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αλλά οι διαπραγματεύσεις εναπόκεινται πλέον στις δύο πλευρές, σύμφωνα με το Reuters και τη ρωσική κρατική υπηρεσία ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο δισεκατομμυριούχος συναντήθηκε με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Αμπράμοβιτς, τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση περιγράφει ως ολιγάρχη που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου και διατηρεί στενή σχέση με τον Πούτιν για δεκαετίες, προσεγγίστηκε από την ουκρανική πλευρά στα τέλη Φεβρουαρίου για να βοηθήσει στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι και ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς.

Ο Αμπράμοβιτς βρισκόταν στη Λευκορωσία στα τέλη Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια ενός γύρου συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς, αλλά του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ελβετία.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος με τη Μόσχα και το Κίεβο, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η The Journal, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι ο δισεκατομμυριούχος δεν έχει βοηθήσει ακόμη στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Πηγή: Forbes