ΑρχικήΚόσμοςΟ Πούτιν «καρατόμησε» τον υπ. Άμυνας Σοϊγκού - Ποιος είναι ο οικονομολόγος...

Ο Πούτιν «καρατόμησε» τον υπ. Άμυνας Σοϊγκού – Ποιος είναι ο οικονομολόγος που πήρε τη θέση του

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στο πόστο του αυτό από το 2012, αποπέμφθηκε σήμερα το βράδυ από τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε έναν αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου στην πέμπτη θητεία στο Κρεμλίνο και μετά από δύο και πλέον χρόνια από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Ο Σοϊγκού θα αντικατασταθεί από τον Αντρέι Μπελούσοφ και θα γίνει γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέση που κατείχε μέχρι τώρα ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος αποπέμφηκε από το πόστο του, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.

 

Ο 65χρονος πρώην οικονομικός σύμβουλος και αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντρέι Μπελούσοφ αναλαμβάνει πλέον το τιμόνι του υπουργείου Άμυνας.

 

Ο ανασχηματισμός ερμηνεύεται από δυτικά ΜΜΕ ως δυσαρέσκεια του Ρώσου προέδρου με τους χειρισμούς στον πόλεμο από τους επικεφαλής ασφαλείας της χώρας.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πολιτικό ανασχηματισμό του Πούτιν από το 2020, όταν αντικατέστησε τον τότε πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον τεχνοκράτη Μιχαήλ Μισούστιν, που παραμένει στο πόστο του μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, τον βετεράνο Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό σύμβουλο, που έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, Σεργκέι Μαρκόφ, ο διορισμός του Μπελούσοφ στο υπουργείο Άμυνας αντανακλά την επιθυμία του Πούτιν να ασκήσει περισσότερο έλεγχο σε στρατιωτικές υποθέσεις καθώς παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ κατέστη επιτακτική η ανάγκη εκπροσώπησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από ένα νέο πρόσωπο μετά το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο ενεπλάκη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και στενός συνεργάτης του Σοϊγκού, Τιμούρ Ιβανόφ.

Ο νέος υπουργός Άμυνας αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 1981 και αργότερα έκανε τη διδακτορική του διατριβή. Αρχικά ο Μπελούσοφ ακολούθησε καριέρα στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, ενώ το πρώτο επίσημο πόστο που ανέλαβε επί των ημερών του Πούτιν ήταν ως διευθυντής του τμήματος οικονομίας και δημοσιονομικών το 2008. Αργότερα χρημάτισε για σύντομο διάστημα υπουργός Οικονομικών και αργότερα ως κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν σε οικονομικά ζητήματα, ενώ έπαιξε κεντρικό ρόλο στη μεταμόρφωση της Ρωσίας σε μια οικονομία πολέμου.

Ο Μπελούσοφ είναι γνωστός για τη σκληρή στάση του έναντι εταιρειών και επιχειρήσεων και ήταν ο κινητήριος μοχλός της πρωτοβουλίας της ρωσικής κυβέρνησης για την αύξηση της φορολογίας στη βιομηχανία μεταλλευμάτων και εξορύξεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ