ΑρχικήΚόσμοςΟ Πούτιν «παίζει» τη Δύση δηλώνοντας έτοιμος για διπλωματία, ενώ στέλνει στρατεύματα

Ο Πούτιν «παίζει» τη Δύση δηλώνοντας έτοιμος για διπλωματία, ενώ στέλνει στρατεύματα

Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ανακοινώνουν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, την ώρα που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατεύματα στις αποσχισθείσες περιοχές.

Η Δύση επέβαλε ήδη τις πρώτες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, με την ΕΕ να ανακοινώνει ομόφωνα τη συμφωνία των ΥΠΕΞ, ενώ λίγο αργότερα ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε με τη σειρά του μία σειρά κυρώσεων προς τη Μόσχα.

Μόλις λίγες ώρες μετά το οργισμένο διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν αλλά και την ακύρωση της συνάντησης Μπλίνκεν – Λαβρόφ (με τον αμερικανό ΥΠΕΞ να λέει ότι «δεν έχει νόημα»), ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Αλλά ξεκαθάρισε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Είναι η πρώτη αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την ομοβροντία κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την απόφασή της να αλλάξει, ουσιαστικά, τα σύνορα της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου βρίσκεται και η Μαριούπολη.

Και ενώ ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να δείξει ότι είναι υπέρ μιας αποκλιμάκωσης, στην Σχάστια, κοντά στο Λουγκάνσκ, σημειώνονται εκρήξεις. Οι οβίδες σκάνε εντός ελεγχόμενης ουκρανικής επικράτειας.

Ο Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντηση με Λαβρόφ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη (24/2) όπως ήταν προγραμματισμένο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξαρτήτων κρατών των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό ΥΠΕΞ, τον Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη διπλωματία ως προκάλυψη ενώ την ίδια στιγμή ταχύνει το βήμα της στον δρόμο της σύγκρουσης και του πολέμου», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Βρετανία: «Πολύ πιθανό ο Πούτιν να θελήσει να καταλάβει το Κίεβο»

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Μετά την ανακοίνωση χθες Τρίτη της επιβολής κυρώσεων από το Λονδίνο εναντίον τριών ολιγαρχών που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο και ρωσικών τραπεζών, η Βρετανίδα υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον μέτρα σε περίπτωση νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Αυτό το καθεστώς κυρώσεων, «το πιο σκληρό που έχει υιοθετηθεί ποτέ εναντίον της Ρωσίας» από τη Βρετανία, θα κάνει «τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το καθεστώς του όπως και τη ρωσική οικονομία να υποφέρουν».

«Όμως θα προχωρήσουμε περισσότερο, αν δούμε μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», υπογράμμισε η Τρας, κάνοντας λόγο για περιορισμό της πρόσβασης της Μόσχας στις βρετανικές αγορές κυρίως σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της.

Οι νέες αυτές κυρώσεις θα ληφθούν «από κοινού με τους διεθνείς μας εταίρους», διευκρίνισε η Βρετανίδα υπουργός.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, η βρετανική κυβέρνηση οριστικοποιεί μια νέα σειρά κυρώσεων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, οι οποίες προβλέπεται να στοχοθετήσουν έναν πιο μακρύ κατάλογο ολιγαρχών και προσώπων του στενού κύκλου του Πούτιν.

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

«Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη», τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει», εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.

«Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει», σημείωσε στο Times Radio.