«Ο Πούτιν θα κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στις 9 Μαΐου»- Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη

11 mins read

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά, βρετανικά και αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία την προσεχή Δευτέρα, επέτειο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Η 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσίας, τιμά την επικράτηση της χώρας επί των Ναζί το 1945.

Δυτικοί αξιωματούχοι πίστευαν εδώ και πολύ καιρό ότι ο Πούτιν θα εκμεταλλευόταν τη συμβολική σημασία και την προπαγανδιστική αξία αυτής της επετείου για να ανακοινώσει είτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα στην Ουκρανία, είτε μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών – ή και τα δύο.

Οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συγκλίνουν σε ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Πούτιν θα κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου. Μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας επιμένει να αναφέρεται στη βάναυση πολύμηνη σύγκρουση ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», απαγορεύοντας ουσιαστικά λέξεις όπως εισβολή και πόλεμος.

«Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την «ειδική επιχείρηση» του», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο ραδιόφωνο LBC την περασμένη εβδομάδα.

Τι σημαίνει η επίσημη κήρυξη πολέμου

Μια επίσημη κήρυξη πολέμου θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τη δημόσια υποστήριξη των Ρώσων για την εισβολή.

Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, θα επέτρεπε στον Πούτιν να κινητοποιήσει εφεδρικές δυνάμεις και να επιστρατεύσει στρατεύσιμους, τους οποίους -αξιωματούχοι λένε- η Ρωσία χρειάζεται απεγνωσμένα εν μέσω αυξανόμενης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο της μάχης.

Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τουλάχιστον 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε πριν από 69 ημέρες.

Facebook Comments