ΑρχικήΚόσμοςΟ Γκουαϊδό επιστρέφει στη Βενεζουέλα

Ο Γκουαϊδό επιστρέφει στη Βενεζουέλα

Η επιστροφή μετά από μίνι περιοδεία του αυτοκηρυχθέντα προέδρου στο Καράκας χαρακτηρίζεται ως πρόκληση για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Η κυβέρνηση του καλείται να αποφασίσει εάν θα το συλλάβει, προκαλώντας πιθανώς μεγάλη αντίδραση ή αν θα τον αφήσει ατιμώρητο παρά του ότι αψήφησε το νόμο.

Ο Μαδούρο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι ως επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης, ο αντίπαλός του, ο Γκουαϊδό, υποχρεούται «να τηρεί τον νόμο» και όταν επιστρέψει, θα κληθεί να «λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη». Το Ανώτατο Δικαστήριο διεξάγει έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό για «σφετερισμό» της εξουσίας. Λόγω της έρευνας που διενεργείται, στον ηγέτη της αντιπολίτευσης απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ δεσμεύθηκαν περιουσιακοί του πόροι, αν και δεν του έχει ασκηθεί επίσημα δίωξη ως τώρα.

Οι ΗΠΑ και οι 13 χώρες της Ομάδας της Λίμας – οι περισσότερες εξ αυτών έχουν εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή τους τον Γκουαϊδό – εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουάσιγκτον, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, προειδοποίησε πως εάν συμβεί κάτι στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, αυτό «θα έχει συνέπειες».