ΑρχικήΚόσμοςΟι εφαρμογές γνωριμιών συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες από ό,τι νομίζετε - Τρεις έξυπνοι...

Οι εφαρμογές γνωριμιών συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες από ό,τι νομίζετε – Τρεις έξυπνοι τρόποι χρήσης των dating apps

Έρευνα από το Ίδρυμα Mozilla αναφέρει ότι αυτές οι εφαρμογές «διψούν» για ολοένα και περισσότερα δεδομένα των χρηστών.

Μια νέα μελέτη από τη Mozilla αποκάλυψε ότι οι εφαρμογές γνωριμιών συλλέγουν περισσότερα δεδομένα από ποτέ, δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές απορρήτου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του έργου «Privacy Not Included» του Mozilla Foundation, ενημέρωσαν τις κριτικές για 25 από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμιών, με βάση τις πρακτικές απορρήτου των χρηστών, τα αρχεία παραβίασης δεδομένων και πολλά άλλα.

Το αποτέλεσμα; Οι 22 από αυτές τις εφαρμογές – συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών επιλογών όπως το Tinder, το Grindr, το OkCupid, το Hinge και το Bumble – έλαβαν την προειδοποιητική ετικέτα της ομάδας «Privacy Not Included» (η ιδιωτικότητα δεν συμπεριλαμβάνεται).

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές της Mozilla διαπίστωσαν ότι το 80% των εφαρμογών που εξέτασαν μπορούν να μοιράζονται ή να πωλούν τα προσωπικά δεδομένα χρηστών για διαφήμιση.

Εν τω μεταξύ, οι Jdate, Christian Mingle και EliteSingles – εξειδικευμένες υπηρεσίες γνωριμιών που ανήκουν όλες σε μια εταιρεία που ονομάζεται Spark Networks – σημειώνουν συγκεκριμένα στις πολιτικές απορρήτου τους ότι ενδέχεται να συλλέγουν «ευαίσθητες» πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών σας πεποιθήσεων, των συμμετοχών σε συνδικάτα και των «σεξουαλικών προτιμήσεων και εμπειριών σας.»

«Η φύση αυτών των υπηρεσιών προϋποθέτει ότι θα μοιραστείτε πολλές πληροφορίες για τον εαυτό σας και φυσικά οι εφαρμογές γνωριμιών λένε ότι μοιράζεστε αυτές τις πληροφορίες για να βρείτε κάποιο ταίρι», σχολιάζει στην Washington Post ένας από τους ερευνητές. «Αλλά παίρνουν περισσότερες πληροφορίες από ό,τι νομίζετε και στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για σκοπούς που δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν να βρείτε σύντροφο». 

Οι ανησυχίες για το απόρρητο δεδομένων, όπως αυτές που έθεσε η Mozilla, δεν είναι ο μόνος λόγος που ορισμένοι άνθρωποι απομακρύνονται από τις εφαρμογές γνωριμιών. Εκτός από τα ζητήματα απορρήτου, αφθονούν οι παρενοχλήσεις και οι απάτες. Περίπου το 40% των χρηστών εφαρμογών γνωριμιών στη Βόρεια Αμερική έχουν έρθει αντιμέτωποι με απάτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky.

Εξυπνότεροι τρόποι χρήσης των dating apps

Aν οι εφαρμογές γνωριμιών εξακολουθούν να αποτελούν τον λιγότερο αγχωτικό τρόπο για να δημιουργήσετε σχέσεις με νέα άτομα, τότε θα πρέπει να έχετε μερικά πράγματα υπόψη σας.

Αντιμετωπίστε το προφίλ γνωριμιών περισσότερο σαν το LinkedIn σας. Απλώς καταλάβετε ότι οτιδήποτε μοιράζεστε μπορεί να είναι δημόσιες πληροφορίες.

Αφήστε τη συσκευή σας να συμβάλει στην προστασία των δεδομένων σας. Τα iPhone και οι συσκευές Android σάς δίνουν την επιλογή να εμποδίσετε τις εφαρμογές να γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία σας ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας. Χρησιμοποιήστε αυτές τις δυνατότητες προς όφελός σας. Μπορεί, επίσης, να ρυθμίσετε τις εφαρμογές σας ώστε να μην σας παρακολουθούν καθώς σερφάρετε στο ίντερνετ ή σε άλλες εφαρμογές, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας.

Περιορίστε την έκθεσή σας. Μην συνδέεστε στις εφαρμογές γνωριμιών με τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αυτό μπορεί να δώσει στις εταιρείες έναν τρόπο πρόσβασης σε ορισμένες από τις πληροφορίες που έχετε μοιραστεί εκεί. Και αντισταθείτε στην παρόρμηση να απαντήσετε σε προτροπές από εφαρμογές γνωριμιών που σας ενθαρρύνουν να μοιράζεστε περισσότερες πληροφορίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ