ΑρχικήEvergreenΠως οι οικιακές συσκευές μοιράζονται τα δεδομένα μας με τη Google, το...

Πως οι οικιακές συσκευές μοιράζονται τα δεδομένα μας με τη Google, το Facebook και το TikTok

Η καθημερινότητα του σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρήση δεκάδων οικιακών συσκευών που έχουν βελτιώσει και διευκολύνει την ποιότητα ζωής μας. Είναι όμως τελικά βοηθοί μας ή…κατάσκοποι που ξέρουν τα πάντα για μας;

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι φαινομενικά «αθώες» συσκευές αποθηκεύουν και μοιράζονται τα προσωπικά μας δεδομένα με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, η Amazon, το Facebook και το TikTok.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο κύριος λόγος δεν είναι άλλος από τη διαφήμιση. Οι εταιρείες συλλέγουν πληροφορίες μέσω των οικιακών μας συσκευών ώστε να μπορούν στη συνέχεια να μας προωθήσουν ανάλογα προϊόντα στα smartphones και τις άλλες προσωπικές μας συσκευές.

Ποιες εταιρείες και οικιακές συσκευές κατέχουν την πρωτοκαθεδρία;

Σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Which?, oι «έξυπνες» οικιακές συσκευές της Google Nest (κάμερες ασφαλείας, smart ηχεία, κάμερες εισόδου κ.ά.) μαζεύουν μια σειρά από δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία όσων συνδέονται σ΄αυτές μέσω του Android smartphone τους. Αντίθετα, τα ίδια προϊόντα της Nest συλλέγουν λιγότερα στοιχεία όταν οι χρήστες είναι συνδεδεμένοι από iPhone.

Όπως εξηγούν οι μελετητές: «Δεν είναι απόλυτα σαφές το γιατί συλλέγονται αυτά τα επιπλέον δεδομένα. Ωστόσο, η Google εστιάζει στη διαφήμιση και το μάρκετινγκ, ενώ η Apple αυτή τη στιγμή έχει εστιάσει στις πωλήσεις των ειδών της». Οι ειδικοί παρατήρησαν τα στοιχεία που ζητούν οι συσκευές για ν΄ανοίξει ο χρήστης τον λογαριασμό του πριν τις χρησιμοποιήσει, καθώς και τη δραστηριότητα που ελέγχουν οι διαφημιστικές εταιρείες.

Μια από τις πλέον «ένοχες» συσκευές, τα «έξυπνα» ηχεία, υποτίθεται πως πρέπει να μας…ακούν μόνο όταν βρίσκονται σε χρήση, πράγμα που απ΄ό,τι φαίνεται δε συμβαίνει, αφού η διαδικασία συλλογής των προσωπικών δεδομένων δε σταματά όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, τα «έξυπνα» ηχεία της Bose κοινοποιούν τα στοιχεία των χρηστών στην Meta, και άρα, του Facebook.

Οι smart κάμερες εισόδου της εταιρείας Ezviz, πάλι, έχουν το πιο ενεργό σύστημα παρακολούθησης δεδομένων. Συγκεκριμένα, μοιράζονται τις πληροφορίες με το TikTok, καθώς και με τις Huawei, Google and Meta. Στην περίπτωση των smart τηλεοράσεων, η παρακολούθηση των ενεργειών του χρήστη είναι κρυμμένη στην επιλογή «αποδοχή όλων» όσoν αφορά τις LG, Samsung και Sony.

Κι ενώ η διευθύντρια πολιτικής του Which?, Rocio Concha, δηλώνει πως οι εταιρείες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια, η συντριπτική πλειοψηφία τους απαντά πως όλα όσα ζητούν από τους χρήστες αναγράφονται αναλυτικά στους όρους και τις προϋποθέσεις κι επιμένουν πως υπάρχει απόλυτη διαφάνεια αναφορικά με αυτά τα ζητήματα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως απ΄όλες τις εταιρείες που επικοινώνησε η Which?, μόνο η Google και η Amazon ανταποκρίθηκαν.