Οι «Φρουροί της Επανάστασης« προειδοποίησαν το Ισραήλ, πως σε περίπτωση εισβολής στη Γάζα «θα θαφτούν εκεί μέσα».
Παράλληλα 0 διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι «υποδαυλίζουν τη φωτιά του πολέμου» και συνέχισε λέγοντας πως «το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα από αέρος, διότι αν εισέλθει στο έδαφος θα υποστεί μεγάλη ήττα και οι δυνάμεις του θα θαφτούν εκεί».
Σύμφωνα με τον Hossein Salami, «η Ουάσιγκτον στέλνει Αμερικανούς στο Τελ Αβίβ για να υποστηρίξουν το Ισραήλ που καταρρέει. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία υπέστησαν επίσης μια κολοσσιαία ήττα στον «κατακλυσμό της Αλ Άκσα» (σ.σ την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου). Το Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν συνεχίσει τη σφαγή, θα καεί στη φωτιά που το ίδιο ξεκίνησε».
Τη Δευτέρα, ο υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Ali Fadani είπε πως: «Αν είναι απαραίτητο, και δοθεί η εντολή, το Ιράν θα χτυπήσει τη βόρεια πόλη του Ισραήλ (σ.σ. τη Χάιφα), χωρίς κανένα δισταγμό».
«Συνένοχες οι ΗΠΑ»
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «με κάποιο τρόπο διευθύνουν» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα συνένοχες στα εγκλήματα» που διαπράττονται στη Γάζα, τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του από την Τεχεράνη.
Έχουν «στα χέρια τους (…) το αίμα των καταπιεσμένων, των παιδιών, των ασθενών, των γυναικών και άλλων», πρόσθεσε κατά τη 19η ημέρα του πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, και του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, «οι ΗΠΑ διευθύνουν με κάποιο τρόπο τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα».
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε κατηγορήσει στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ότι είναι «συνένοχες στα εγκλήματα» του Ισραήλ.
Το Ισραήλ κατηγόρησε ανοιχτά το Ιράν
Στις 10 Οκτωβρίου, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ, ο Χαμενεΐ είχε αρνηθεί ότι η χώρα του εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη στήριξη της Τεχεράνης προς «την Παλαιστίνη».
Ο αγιατολάχ εκτίμησε ότι «το παλαιστινιακό έθνος» θα βγει «κερδισμένο» από τη σύγκρουση. «Ο μελλοντικός κόσμος είναι αυτός της Παλαιστίνης, όχι αυτός του σιωνιστικού καθεστώτος», τόνισε.
Χθες πάντως ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε το Ιράν ότι έδωσε εντολή για τις πρόσφατες επιθέσεις συμμαχικών του σιιτικών ενόπλων οργανώσεων στην Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ και δήλωσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί στην περιοχή από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το Ιράν προσφέρει στην Χαμάς στην Γάζα πληροφορίες ασφαλείας και συμβάλλει στην ενίσχυση του αντιισραηλινού αισθήματος παγκοσμίως μέσω μίας online εκστρατεία μηνυμάτων.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε την Τρίτη αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «με αποφασιστικό» τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση εξαπολύσει «το Ιράν και όσοι συνεργάζονται με αυτό» στη Μέση Ανατολή.
Ποιοι είναι οι «Φρουροί της Επανάστασης»
Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης είναι κλάδος των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ιδρύθηκαν μετά την Ιρανική Επανάσταση στις 22 Απριλίου 1979 κατ’ εντολή του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Ενώ ο ιρανικός στρατός υπερασπίζεται τα ιρανικά σύνορα και διατηρεί την εσωτερική τάξη, σύμφωνα με το ιρανικό σύνταγμα, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν σκοπό να προστατεύσουν το πολιτικό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας της χώρας. Επίσης βασίζουν τον ρόλο τους στην προστασία του ισλαμικού συστήματος καθώς και στην αποτροπή ξένων παρεμβάσεων και πραξικοπημάτων από τον στρατό ή «αποκλίνοντα κινήματα».
Από το 2011, οι Φρουροί της Επανάστασης απαριθμούσαν τουλάχιστον 250.000 στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων, αεροδιαστημικών και ναυτικών δυνάμεων. Οι ναυτικές δυνάμεις τους είναι πλέον οι πρωταρχικές δυνάμεις που επιφορτίζονται με τον επιχειρησιακό έλεγχο του Περσικού Κόλπου. Ελέγχουν επίσης την παραστρατιωτική πολιτοφυλακή Μπασίτζ που έχει περίπου 90.000 ενεργό προσωπικό. Ο βραχίονας μέσων ενημέρωσης είναι η Sepah News.
Από την αρχή του ως ιδεολογικά καθοδηγούμενη πολιτοφυλακή, ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έχει αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο σε σχεδόν κάθε πτυχή της ιρανικής κοινωνίας. Το Reuters αναφέρει το 2019 ότι «είναι επίσης μια βιομηχανική αυτοκρατορία με πολιτική επιρροή». Ο διευρυμένος κοινωνικός, πολιτικός, στρατιωτικός και οικονομικός του ρόλος υπό τη διακυβέρνηση του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ —ειδικά κατά τις προεδρικές εκλογές του 2009 και την μετεκλογική καταστολή των διαδηλώσεων— έχει οδηγήσει πολλούς δυτικούς αναλυτές να υποστηρίξουν ότι η πολιτική ισχύς του έχει ξεπεράσει ακόμη και αυτό του σιιτικού κληρικού συστήματος της χώρας.
Ο Επικεφαλής Διοικητής των Φρουρών από το 2019 είναι ο Χουσείν Σαλαμί, του οποίου προηγήθηκαν ο Μοχαμέντ Αλί Τζαφάρι και ο Γιαχία Ραχίμ Σαφαβί αντίστοιχα από το 2007 και το 1997.
Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις κυβερνήσεις του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις 16 Μαρτίου 2022, υιοθέτησε έναν νέο ανεξάρτητο κλάδο που ονομάζεται «Διοίκηση για την Προστασία και την Ασφάλεια των Πυρηνικών Κέντρων».