Σε δηλώσεις για την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος της προέβη το βράδυ της Δευτέρας η Μαρίν Λεπέν.
Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (31/03/2025) μετά την καταδίκη της, η Μαρίν Λε Πεν υποστήριξε με έμφαση ότι «το δικαστήριο προσπάθησε να με εμποδίσει σκόπιμα από το να θέσω υποψηφιότητα το 2027 για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία». Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την ίδια, αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική παρέμβαση στη δημοκρατική διαδικασία της χώρας.
Όταν ρωτήθηκε γιατί αποχώρησε από το δικαστήριο πριν ακούσει την απόφαση της δικαστή, η Λε Πεν απάντησε χαρακτηριστικά πως «δεν χρειαζόταν περισσότερα», καθώς «κατάλαβε τι συνέβαινε». Η στάση της αυτή υποδηλώνει την πεποίθησή της ότι η απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένη.
«Το κράτος δικαίου παραβιάστηκε πλήρως με την απόφαση που εκδόθηκε. Όταν ασκείς έφεση, η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα», τόνισε η Μαρίν Λε Πεν, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι παραβιάστηκαν βασικές αρχές της δικαιοσύνης στη Γαλλία.
Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς κατηγόρησε ευθέως τη δικαστή λέγοντας: «Η δικαστής ανέλαβε πολύ ξεκάθαρα να εφαρμόσει την προσωρινή εκτέλεση του κωλύματος εκλογιμότητας, με άλλα λόγια, να καταστήσει άχρηστη την έφεσή μου για το θέμα αυτό, προκειμένου να με εμποδίσει να θέσω υποψηφιότητα για τις εκλογές».
Οι κατηγορίες της Λε Πεν για το δικαστικό σύστημα
Η Μαρίν Λε Πεν επιτέθηκε ανοιχτά στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου «υπακούει σε μια εντολή, σε μια διαταγή, σε ένα κλίμα». Με αυτή τη δήλωση, η Λε Πεν υπονοεί ότι υπάρχει πολιτική παρέμβαση στη δικαστική εξουσία της Γαλλίας, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση «το συντομότερο δυνατό» κατά της δικαστικής απόφασης, δείχνοντας αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της στα γαλλικά δικαστήρια.
Στην υπεράσπισή της, η Μαρίν Λε Πεν επικαλέστηκε νομικά επιχειρήματα: «Ο νόμος Sapin 2, ο οποίος εφαρμόζει αυτομάτως την προσωρινή εκτέλεση σε περίπτωση μη εκλογιμότητας, αγνοήθηκε από τον δικαστή, διότι ο νόμος αυτός είναι μεταγενέστερος των γεγονότων για τα οποία κατηγορούμαστε».
Σύμφωνα με την Λε Πεν, εφαρμόστηκε «το πνεύμα ενός μεταγενέστερου, αυστηρότερου νόμου», γεγονός που θεωρεί παράνομο και αντισυνταγματικό. Η υπόθεση αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πολιτικό και νομικό ζήτημα στη Γαλλία τους επόμενους μήνες, καθώς η Λε Πεν προετοιμάζεται για τη νομική της αντεπίθεση.