Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί του Καναδά σε κοινό βίντεο για τον εμβολιασμό (video)

26 mins read

Μια ανάσα από το προεκλογικό debate και οι πολιτικοί αρχηγοί του Καναδά στέλνουν μέσα από ένα κοινό βίντεο, το δικό τους μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

Στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον, τηρώντας, όμως τις απαραίτητες αποστάσεις για αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και με μια φωνή λένε «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό». Καλούν όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί αλλά και να μιλήσει σε όποιον δεν το έχει κάνει, ώστε να τελειώσει για τα καλά η πανδημία. «Είμαστε ενωμένοι» επισημαίνει ένας ένας στο μήνυμα του με το οποίο επισημαίνουν ότι το εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε, κάτι το οποίο όπως λένε «δεν έχει να κάνει με τα κόμματα». Μάλιστα, κλείνουν το βίντεο λέγοντας ξανά με μια φωνή «Εμβολιαστείτε!»

 

Οι πρόωρες εκλογές και οι αντιδράσεις 

«Οι Καναδοί πρέπει να αποφασίσουν πώς θα τελειώσουμε τη μάχη κατά του covid και πώς θα επανέλθουμε καλύτεροι- από την ολοκλήρωση των εμβολιασμών έως την στήριξη όλων των πολιτών μέχρι το τέλος της κρίσης.» επεσήμανε, έναν μήνα πριν, ο πρωθυπουργός του Καναδά,
Τζάστιν Τριντό, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές, συγκεκριμένα για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Οκτώβριο του 2019, κάτι που συνεπάγεται πως εξαρτάται από κόμματα της αντιπολίτευσης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θέλει, ο Τζάστιν Τριντό προφανώς θέλει να εξαργυρώσει το προβάδισμα που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις, χάρη στη συγκριτικά επιτυχή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και την καλή πορεία της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα.

Όμως τα άλλα κόμματα, που όλα τους εναντιώνονται στη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, καταγγέλλουν προσπάθεια εκμετάλλευσης της πανδημίας που κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Πάνω από 60% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

Ο Καναδάς  βρέθηκε και αυτός αντιμέτωπος με τέταρτο κύμα της πανδημίας, εξαιτίας ιδίως της παραλλαγής Δέλτα, ωστόσο, η χώρα καταγράφει μια από τις καλύτερες εμβολιαστικές καλύψεις στον κόσμο: το 71% των 38 εκατομμυρίων Καναδών έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου, το 62% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όποιον μπαίνει σε τρένο ή αεροπλάνο και σε όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους

Ο Καναδός Πρωθυπουργός έχει πολλάκις επισημάνει ότι «Τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσουμε τη μάχη κατά του COVID-19». Έτσι, όπως έκανε γνωστό και ο ίδιος με ανάρτησή του τον Αύγουστο, ο εμβολιασμός στον Καναδά έγινε υποχρεωτικός  για οποιονδήποτε επιβιβάζεται σε αεροπλάνο ή τρένο, ή για οποιονδήποτε εργαζόμενο σε ομοσπονδιακή δομή. 

Επιθέσεις και απειλές από αντιεμβολιαστές

Η ανακοίνωση, αυτή, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά και γενικά η ξεκάθαρη στάση του Τριντό υπέρ των εμβολίων, έχει προκαλέσει αναταραχή στον Καναδά. Μάλιστα, ο Καναδός πρωθυπουργός στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης δέχτηκε επίθεση από αντιεμβολιαστές, με κάποιον να του πετά χαλίκια.

Ο Τριντό έχει δεχθεί αρκετές επιθέσεις τελευταία από πολίτες που αντιδρούν στην πρόταση για υποχρεωτικότητα του εμβολίου κατά του covid.

Ένας 32χρονος διαδηλωτής συνελήφθη κατηγορούμενος ότι εκτόξευσε απειλές θανάτου εναντίον του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας στα τέλη Αυγούστου.

Οι απειλές θανάτου στόχευαν απευθείας τον ηγέτη του Κόμματος των Φιλελευθέρων σε μια επίσκεψή του στις 29 Αυγούστου στο Κέιμπριτζ, 100 χλμ. δυτικά του Τορόντο. Ο άνδρας απείλησε ότι θα «τραυματίσει ή θα σκοτώσει» τον Τζάστιν Τριντό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας Τσέρι Γκρίνο, η οποία αναφέρθηκε επίσης στις «απειλές που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο». Ο άνδρας θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, σε κάθε έξοδο του Τζάστιν Τριντό, ένα πλήθος αντιπάλων του τον ακολουθεί και διαμαρτύρεται θορυβωδώς για τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

Facebook Comments