Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ για το ουκρανικό η οποία διήρκησε 2 ώρες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησαν για περισσότερες από δύο ώρες σε μια κλήση που ο Πούτιν χαρακτήρισε «ενημερωτική, ειλικρινή και πολύ χρήσιμη», μετέδωσε το RIA Novosti.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Κίεβο για ένα μνημόνιο σχετικά με μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το Tass.
Το Tass ανέφερε επίσης ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα ξεκίνησε μονομερώς την εισβολή και έστειλε μια χαμηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Παρασκευής.
Το IFX μετέδωσε ότι ο Πούτιν είπε ότι πρέπει να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης.
Ο Πούτιν είπε ότι η κατάπαυση του πυρός με το Κίεβο είναι δυνατή μετά την επίτευξη σχετικών συμφωνιών και πρόσθεσε πως η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να βρουν συμβιβασμούς που να βολεύουν και τις δύο πλευρές.
«Είμαστε γενικά στον σωστό δρόμο»
Το RIA αναφέρει πως ο Πούτιν είπε: «Είμαστε γενικά στον σωστό δρόμο».
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αναφέρει ότι ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσουν σε «συμβιβασμούς που να ταιριάζουν και στις δύο πλευρές» πριν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
Τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι προηγήθηκε, της τηλεφωνικής συνομιλίας Τραμπ-Πούτιν
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, πριν από την τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι «για λίγα λεπτά» πριν από την τηλεφωνική του συνομιλία με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, δήλωσε η πηγή στο Reuters.
Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δεν σχολίασε αμέσως όταν ρωτήθηκε σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.