ΑρχικήΚόσμοςΓαλλία: Συνδικαλιστές και "κίτρινα γιλέκα" μαζί στους δρόμους

Γαλλία: Συνδικαλιστές και "κίτρινα γιλέκα" μαζί στους δρόμους

Aπό νωρίς το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε στη Γαλλία η γενική 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για σήμερα το αριστερό συνδικάτο CGT. Για πρώτη φορά οι συνδικαλιστές κατεβαίνουν στους δρόμους μαζί με τα Κίτρινα Γιλέκα.

    
Η οργή και οι αγώνες των πολιτών ενώνονται, όπως υπογράμμισε σε  δήλωση ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, ορίζοντας τους βασικούς στόχους: αύξηση του κατώτατου μισθού, υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών και επαναφορά του φόρου των πλουσίων.
Το γεγονός ότι ο Ερίκ Ντρουέ, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ζήτησε από τα Κίτρινα Γιλέκα να διαδηλώσουν σήμερα μαζί με τους συνδικαλιστές, θεωρήθηκε ως προοίμιο της πολυαναμενόμενης από τα συνδικάτα «σύγκλισης των αγώνων».
Και αυτό, ύστερα από τις επανειλημμένες ανεπιτυχείς κινητοποιήσεις των συνδικάτων, που έχουν μείνει έκπληκτα μπρος στη δυναμική των Κίτρινων Γιλέκων.
Η συμμετοχή στη γενική απεργία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, στον τομέα της εκπαίδευσης, στις καντίνες των σχολείων, στα πανεπιστήμια, στα τρένα εσωτερικού και γενικά στα μέσα μεταφοράς.
Παρ’ ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο Φιλίπ Μαρτινέζ ήταν αρνητικός για τα Κίτρινα Γιλέκα θεωρώντας ότι κινούνταν «πολύ στα δεξιά», σήμερα έκανε το διαχωρισμό και διευκρίνισε: «Δεν διαδηλώνουμε με όλους, αλλά με τα Κίτρινα Γιλέκα που έχουν τις ίδιες αξίες με εμάς».
Η ημέρα θα δείξει κατά πόσο το κόκκινο και το κίτρινο θα γεμίσουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, επισφραγίζοντας τη «σύγκλιση των αγώνων».

 
Πηγή: DW