Ο μεγάλος αρχιτέκτονας του μοντερνισμού Άρης Κωνσταντίδης έλεγε ότι η επιτυχία ενός κτιρίου πρέπει να το κάνει να φαίνεται σαν να έχει ξεφυτρώσει εκεί που χτίστηκε.
Tα βραβευμένα έργα Architecture MasterPrize 2023, που χρησιμοποιούν βιώσιμα και τοπικά υλικά παρουσίασε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Πρόκειται για κτίρια που ξεχωρίζουν για την έξυπνη χρήση των τοπικών υλικών καθώς κάθε αρχιτεκτονικό έργο ενσωματώνεται όμορφα στο περιβάλλον του και παράλληλα θέτει υψηλά στάνταρ για τον φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό.
Με την προσεκτική επιλογή τοπικών υλικών και τον σεβασμό προς την τοπική κοινότητα, αυτά τα έργα αποδεικνύουν ισχυρή δέσμευση προς την προώθηση πιο βιώσιμων μεθόδων κατασκευής.
Ποια είναι όμως αυτά τα έργα τα οποία που απέσπασαν τον τίτλο των βραβείων Architecture MasterPrize;
1 – Αρχιτέκτονες Barcode, Όμιλος BIG-Bjarke Ingels
Ντιρκ Πίτερς, Μπιάρκε Ίνγκελς
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός της Χρονιάς
Το Sluishuis είναι ένα μοναδικό έργο στο Amsterdam. Προσφέρει έναν σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο ζωής πάνω και γύρω από το νερό.
Από την άλλη πλευρά, το κτίριο είναι φιλόξενο προς τη γειτονιά με πράσινες βεράντες.
Με εμβληματική αρχιτεκτονική και νέες οικιστικές τυπολογίες, υπαίθριους χώρους υψηλής ποιότητας και εκπληκτική θέα στο IJmeer, το Sluishuis είναι ένα νέο ορόσημο για το IJburg και το Άμστερνταμ.
2- Αρχιτέκτονες James Gorst Στίβεν Γουίλκινσον
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός της Χρονιάς
Ένα νέο συγκρότημα ναών για το White Eagle Lodge, μια μη δογματική πολυθρησκευτική πνευματική οργάνωση. Το κτίριο ανταποκρίνεται στις μελλοντικές απαιτήσεις στο πλαίσιο της σύντομης παρουσίασης: ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του κτιρίου στο περιβάλλον, αγκαλιάζοντας το φυσικό τοπίο και ταυτόχρονα φιλοξενώντας τόσο ιερή όσο και κοσμική κοινοτική χρήση.
Το νέο κτίριο, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό, περιλαμβάνει ναό, βιβλιοθήκη, παρεκκλήσια και χώρους συνάντησης μέσα σε διαμορφωμένους χώρους.
Το εξορθολογισμένο σχέδιο οργανώνεται ως μια σειρά ορθογώνιων περιπτέρων που συνδέονται με ένα μοναστήρι, με θέα σε μια πράσινη αυλή.
3. Αρχιτέκτονες
Ο Ομάρ Γκάντι με τη Στέφανι Χοσέιν
Εσωτερική Διακόσμηση της Χρονιάς
Το Prime Seafood Palace σχεδιάστηκε ως ένας φωτεινός ξύλινος καθεδρικός ναός, που καλύπτει ένα κατά τα άλλα δυσδιάκριτο υπάρχον κτίριο με τούβλα στο Τορόντο.
Ο κύριος στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας διαχρονικός χώρος, με τοπικά, φυσικά υλικά που αναπτύσσουν μια πατίνα και συνεχίζουν να εμπλουτίζουν το εστιατόριο με την πάροδο του χρόνου.
Ο σχεδιασμός με ξύλο και φως ήταν το σημείο εκκίνησης για το σχεδιασμό.
Η ουδέτερη παλέτα υλικών δημιουργεί ένα σκηνικό για την κύρια πράξη – το ανεπιτήδευτο αλλά εξαιρετικό φαγητό του αγαπημένου Καναδού σεφ Matty Matheson.
4. W&B Design International Pty. Ε.Π.Ε.
Τζον Τιαν
Αστικός Σχεδιασμός της Χρονιάς
Η ενδοσκόπηση της παλιάς και της νέας παγκόσμιας τάξης και οι ανάγκες ενσωμάτωσης μεταξύ των πολυώροφων κτιρίων της σύγχρονης πόλης και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η W & B Design διερεύνησε τον συνδυασμό και την καινοτομία για τη φυσική άγρια φύση και την κανονική πόλη, καινοτόμες τεχνικές οργανικού σχεδιασμού, ενισχύοντας τις εμπειρίες επικοινωνίας μοναδικών χώρων σε μεγάλα υψόμετρα μεταξύ ανθρώπου και φύσης.
5. ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ LODSI
Μορφογένεσις
Σονάλη Ραστόγη
Ινδία
Το Lodsi Community Project συνεργάζεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να παρουσιάσει ένα σύγχρονο λαϊκό πρωτότυπο για αρχιτεκτονική λόφων εκτός δικτύου, αναδεικνύοντάς το ως μέσο για τη δημιουργία ενός αυτοσυντηρούμενου οικοσυστήματος ανθρωπότητας και οικοτόπου.
Ο παθητικός σχεδιασμός και οι τοπικές στρατηγικές κατασκευής συνέβαλαν στην επίτευξη ενός ενεργειακά αποδοτικού κτιρίου.
Καθαρή μηδενική ενέργεια: Ηλιακή στέγη που παράγει 56kWp, δημιουργώντας πλεόνασμα έτσι Ενέργεια+ Net Zero Waste: επαναχρησιμοποιημένα φωτιστικά, χρήση υφιστάμενων θεμελίων & μπάζα.
Καθαρό μηδενικό νερό: Το σύστημα RWH πληροί 100% απαιτήσεις νερού και 2 ημέρες επιπλέον αποθήκευση.
Περισσότερα εδώ: https://architectureprize.com/winners/