ΑρχικήΚόσμοςΠόσο κοστίζουν τα rapid και τα pcr στις χώρες της Ευρώπης -...

Πόσο κοστίζουν τα rapid και τα pcr στις χώρες της Ευρώπης – Για ποιους είναι δωρεάν

Η διατίμηση των PCR και rapid τεστ διαφέρει από χώρα σε χώρα της ΕΕ. Κάποιες χώρες προσφέρουν δωρεάν τα τεστ στους πολίτες. Να τι ισχύει σε 13 χώρες της ΕΕ σύμφωνα με το europe-consommateurs.eu:

Αυστρία

Οποιοδήποτε άτομο ζει, εργάζεται ή σπουδάζει στην Αυστρία μπορεί να εξεταστεί χωρίς χρέωση σε κάποιο από τα 2.400 κέντρα προσυμπτωματικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί από την αυστριακή κυβέρνηση. Εκεί μπορoύν να κάνετε δωρεάν rapid test και οι τουρίστες.

Yπάρχουν, επίσης, πολλές ιδιωτικές εταιρείες που διενεργούν τεστ – για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Βιέννης, το PCR κοστίζει 69 €, (49 € για παιδιά έως 18 ετών ) και το rapid test 25 €, (15 € για παιδιά έως 18 ετών).

Βέλγιο

Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να υποβληθεί σετεστ PCR με ιατρική συνταγή.

Τα rapid test που πραγματοποιούνται από επαγγελματία υγείας δεν πωλούνται απευθείας στους πολίτες.

Οι Βέλγοι πολίτες δικαιούνται 2 τεστ δωρεάν. Τα PCR έχουν πλαφόν τα 55 €. Για πιο γρήγορα αποτελέσματα στα PCR, η μέγιστη τιμή είναι τα 120 €.

Βουλγαρία

Οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid και PCR τεστ σε νοσοκομεία με ιατρική συνταγή ή με χρέωση 50 έως 75 € σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Τα rapid test πωλούνται από 10 έως 20 € στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Κροατία

Οι κάτοικοι της Κροατίας μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε rapid στον γιατρό τους. Τα PCR κοστίζουν 40-50€ σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών.

Τσεχία

Οποιοσδήποτε μπορεί να κλείσει ραντεβού για να κάνει rapid στα πιστοποιημένα κέντρα. Σε περίπτωση υποψίας θετικού αποτελέσματος, χορηγείται δωρεάν PCR τεστ. Τα τεστ είναι δωρεάν μία φορά κάθε τρεις ημέρες ή με ιατρική συνταγή. Σε ιδιωτικά εργαστήρια κοστίζουν περίπου 1500 CZK (περίπου 57 €).

Γερμανία

Σε ορισμένα γερμανικά αεροδρόμια, οι επιβάτες μπορούν να υποβληθούν σε έλεγχο με δικά τους έξοδα (μεταξύ 128 και 150 €). Για να υποβληθεί κάποιος σε εξέταση, πρέπει να κλείσει ραντεβού στον ιστότοπο 116117.

Κάθε γερμανός πολίτης έχει δικαίωμα σε ένα δωρεάν rapid τεστ κάθε εβδομάδα, εκτός από τους καθηγητές και τους μαθητές, οι οποίοι έχουν δικαίωμα σε 2 δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα, εφόσον έχουν δια ζώσης μαθήματα.

Επιπλέον, διατίθενται self test σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, αλλά συχνά είναι εκτός αποθέματος.

Ιρλανδία

Οσοι παρουσιάζουν συμπτώματα μπορούν να υποβληθούν σε δωρεάν PCR τεστ. Εάν κάποιος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, κάνει επίσης δωρεάν PCR τεστ.

Ιταλία

Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει rapid test σε φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, με περίπου 20-30€.

Τα self test είναι διαθέσιμα σε ορισμένες περιοχές.

Λιθουανία

Κάθε άτομο που ζει ή φθάνει στη Λιθουανία μπορεί να κάνει rapid test στο αεροδρόμιο του Βίλνιους ή σε ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στις κύριες πόλεις της χώρας. Αυτά τα τεστ κοστίζουν μεταξύ 33 και 43 €.

Tα PCR τεστ κοστίζουν μεταξύ 90 και 140 €.

Μάλτα

Υπάρχουν 7 προληπτικά κέντρα ελέγχου στη Μάλτα, όπου μπορεί κανείς να κλείσει ραντεβού και να λάβει αποτελέσματα σε 24-48 ώρες.

Τα rapid τεστ πωλούνται για περίπου 35 € σε κλινικές ή ιφαρμακεία που είναι εξουσιοδοτημένα από τον Οργανισμών Φαρμάκων της Μάλτας.

Πορτογαλία

Επιτρέπεται η πώληση self-test στα φαρμακεία.

Ισπανία

Τα τεστ πραγματοποιούνται σε δημόσια νοσοκομεία (δωρεάν για τους κατοίκους της Ισπανίας), σε κέντρα προσυμπτωματικού ελέγχου ή σε ιδιωτικές κλινικές (για μη κατοίκους) με περίπου 40 € για τα rapid τεστ και 100 € για τα PCR.

Σουηδία

Εάν κάποιος δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να αγοράσει rapid τεστ σε ορισμένα φαρμακεία ή να κλείσει ραντεβού με ιδιώτη γιατρό.

Εάν έχει συμπτώματα, μπορεί να εξεταστεί δωρεάν σε κάποιο κέντρο υγείας (προσφέρονται PCR τεστ).

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ