ΑρχικήΚόσμοςΠόσο κοστίζουν πραγματικά τα σπίτια που πωλούνται για 1€ στη Σικελία- Η...

Πόσο κοστίζουν πραγματικά τα σπίτια που πωλούνται για 1€ στη Σικελία- Η ιστορία της γυναίκας που πλήρωσε 425.000€

Τα τελευταία χρόνια, πολλά είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ευκαιρίες πωλήσεων εγκαταλελειμμένων κατοικιών σε χωριά και πόλεις της Σικελίας με συμβολικό τίμημα 1 ευρώ.

H τελική αξία, ωστόσο, της επένδυσης μπορεί να αγγίξει τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ

Αμερικανοί που έκαναν το τολμηρό βήμα και απέκτησαν αυτά τα σπίτια, μίλησαν στο CNBC για την εμπειρία τους.

Η Meredith Tabbone, 44 ετών, από το Σικάγο, άκουσε το 2019 για μια πόλη με το όνομα Σαμπούκα, που δημοπρατούσε σπίτια από 1 ευρώ.

«Πολλοί άνθρωποι με προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι απάτη και θα μπορούσα να καταλήξω να χάσω πολλά χρήματα», λέει στο CNBC Make It.

Ωστόσο όταν συνειδητοποίησε ότι ο προπάππους της ήταν στην πραγματικότητα από τη Σαμπούκα, θεώρησε πως πρόκειται για θετικό οιωνό. Αγόρασε ένα σπίτι και άρχισε μια ανακαίνιση που είχε διάρκεια τέσσερα χρόνια.

«Από τη στιγμή που έστειλα την προσφορά και ανακάλυψα ότι κέρδισα έως τη στιγμή που ήταν έτοιμο το σπίτι, υπήρξαν 4 εκατομμύρια στιγμές απογοήτευσης, εξάντλησης, σκέψης για το πώς να προχωρήσω», παραδέχεται. Αν και συμπληρώνει ότι τώρα πια έχει το σπίτι των ονείρων της.

Οι παγίδες

Τα σπίτια του ενός ευρώ στη Σικελία, δεν κοστίζουν τελικά τόσο λίγο. Ο μεσίτης λαμβάνει αμοιβή τουλάχιστον 500 ευρώ, ενώ καταβάλλεται και ένα ειδικό τέλος για τη συναλλαγή που ανέρχεται στα 2.800 ευρώ.

Δηλαδή, το αρχικό ποσό ανέρχεται στα 3.300 ευρώ. Και από εκεί πέρα αρχίζουν τα μεγάλα έξοδα. Η Tabbone ξόδεψε συνολικά περίπου 425.000 ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση και εξοπλισμό του ακινήτου.

Η Rubia Daniels, 50 ετών, από το Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, αγόρασε τρία σπίτια του 1 ευρώ στο Mussomeli το 2019. Μέχρι στιγμής, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανακαίνιση ενός εξ αυτών.

Αρχικά πίστευε ότι θα της κόστιζε 20.000 ευρώ, αλλά έχει ξοδέψει ήδη 35.000 ευρώ για υλικά, εργασία και έπιπλα και προσπαθεί να το κρατήσει στα 40.000.

Δεν είναι βεβαίως μόνο το κόστος που έχει να υπολογίσει κανείς. Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές που έχουν να δώσουν όσοι έχουν αποκτήσει σπίτι του 1 ευρώ σε επίδοξους αγοραστές είναι πως πρέπει να είναι παρόντες για τις εργασίες ανακαίνισης, για να μην χαθούν στη μετάφραση.

Xρειάζεται υπομονή

Η Daniels έμαθε γρήγορα ότι τα πράγματα στη Σικελία διαρκούν πολύ περισσότερο από ό,τι στις Η.Π.Α.

«Δουλεύοντας με εργολάβους στη Σικελία, έπρεπε να μάθω πώς να ορίζω τις προσδοκίες μου, αλλά όχι τις αμερικανικές μου προσδοκίες», λέει.

«Να έχετε υπομονή για να κατανοήσετε την κουλτούρα και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις, ώστε να μην απογοητευτείτε», προσθέτει.

«Συνολικά, υπάρχουν πολλοί ικανοί άνθρωποι να κάνουν τη δουλειά», λέει, αλλά «η δουλειά εδώ, ρέει με διαφορετικό, πιο αργό τρόπο».

Επίσκεψη το χειμώνα

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε ακίνητα σε άλλη χώρα, είναι καλύτερο να περάσετε αρκετό χρόνο εκεί. Και να μην πηγαίνετε μόνο όταν είναι περίοδος με τουρισμό.

Όπως αναφέρουν εκείνοι που αγόρασαν σπίτια στο εξωτερικό, το πιο σημαντικό είναι επισκεφτείτε την περιοχή τον χειμώνα. Το καλοκαίρι είναι όμορφα. Έχει ήλιο, στα σπίτια δεν υπάρχει μούχλα. Ανακαλύπτεις τον χειμώνα ότι πολλά από αυτά τα σπίτια έχουν μούχλα και η αίσθηση είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι το καλοκαίρι.

@cnbcmakeit In the late 2010s, towns around #Italy started going viral for selling off crumbling properties for 1 euro, or roughly $1.05. 44-year-old Meredith Tabbone purchased one of those properties — here’s how much it really cost her in the end. Tap the #linkinbio to find out how much it really costs to buy a 1-euro home in Italy. #CNBCMakeIt #hometour #realestate #Sicily ♬ original sound – CNBC Make It