ΑρχικήΚόσμοςΠρίγκιπας Χαρι: « Η αλλαγή κατοικίας ολοκληρώνει το "διαζύγιο" του με τη...

Πρίγκιπας Χαρι: « Η αλλαγή κατοικίας ολοκληρώνει το “διαζύγιο” του με τη Βρετανία»

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται για το αν ο πρίγκιπας Χάρι θα μπορέσει να κρατήσει τους βασιλικούς του τίτλους.

Ο μικρότερος γιος του βασιλιά Κάρολου και της αξέχαστης πριγκίπισσας Νταϊάνα μετακόμισε στις ΗΠΑ με την Μέγκαν Μαρκλ το 2020, όταν το ζευγάρι αποφάσισε να κόψει τους δεσμούς με την βασιλική οικογένεια και να ξεκινήσει μια νέα ζωή στην Καλιφόρνια. Όμως, μέχρι τώρα δεν έχει χορηγηθεί η αμερικανική υπηκοότητα στον δούκα του Σάσεξ. Το θέμα ήρθε πάλι στο προσκήνιο όταν πρόσφατα ο Βρετανός πρίγκιπας συμπλήρωσε έγγραφα για την βιώσιμη τουριστική οργάνωση Travalyst, την οποία ίδρυσε ο ίδιος το 2019 με στόχο την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών σε κολοσσούς του τουρισμού και της τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων η Expedia Group, η Google, το Tripadvisor και το Travelport. Στα έγγραφα, που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο βρετανικός Τύπος, ο δούκας του Σάσεξ συμπλήρωσε ως χώρα διαμονής τις ΗΠΑ.

Ο έμπειρος βασιλικός συντάκτης Ρίτσαρντ Φιτζγουίλιαμς δήλωσε πως θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια του Βρετανού πρίγκιπα είναι μια αντίδραση απέναντι στον βασιλιά Κάρολο, ο οποίος «έκανε έξωση» στους Σάσεξ από την βασιλική κατοικία Frogmore Cottage στο Ουίνδσορ. Η κατοικία ήταν γαμήλιο δώρο στο ζευγάρι από την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ και αποτελούσε την «βάση» του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η «έξωση» έγινε το περασμένο έτος, μετά την κυκλοφορία της βιογραφίας του Χάρι υπό τον τίτλο «Spare» (Εφεδρικός), στην οποία ο πέμπτος στην διαδοχή του βρετανικού θρόνου εξαπολύει μύδρους κατά του πρίγκιπα Ουίλιαμ, της Κέιτ Μίντλετον, του βασιλιά Κάρολου και της βασίλισσας Καμίλα.

Βασιλικός συντάκτης: Η αλλαγή κατοικίας ολοκληρώνει το «διαζύγιο» του Χάρι με τη Βρετανία

«Αυτό (η αλλαγή κατοικίας) ξεκάθαρα ολοκληρώνει το “διαζύγιο” (του Χάρι) με τη Βρετανία καθώς οι Σάσεξ δεν είχαν βάση σε βρετανικό έδαφος μετά την έξωση από το Frogmore Cottage», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φιτζγουίλιαμς στην εφημερίδα Express Uk. Ο ίδιος ανέφερε: «Όπως γνωρίζουμε αυτός (ο Χάρι) έχασε την προσφυγή για να αλλάξουν οι συνθήκες που ισχύουν τώρα για την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του, όταν επισκέπτονται τη Βρετανία».

Ο βασιλικός συντάκτης τόνισε πως ο πρίγκιπας Χάρι επιθυμεί να γίνει αμερικανός πολίτης, όμως, σε περίπτωση που αυτό τελικά συμβεί δεν είναι ξεκάθαρο αν ο δούκας του Σάσεξ θα μπορέσει να κρατήσει τους βασιλικούς τίτλους του. Επίσης, ο Φιτζγουίλιαμς τόνισε πως έχει δημιουργηθεί θέμα στις ΗΠΑ με την αίτηση για βίζα του πρίγκιπα Χάρι καθώς στο βιβλίο του «Spare» αναφέρει πως έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το αίτημα του Βρετανού πρίγκιπα για χορήγηση βίζας εξετάζεται αυτή την περίοδο από αμερικανικό δικαστήριο ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία στις ΗΠΑ δεν χορηγείται η αμερικανική υπηκοότητα σε άτομα που έκαναν ή κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Υπηκοότητας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ (USCIS) «οι αιτούντες (την αμερικανική υπηκοότητα) που διαθέτουν κληρονομικούς τίτλους ή θέσεις ευγενείας σε ξένο κράτος θα πρέπει να αποκηρύξουν τους τίτλους ή τις θέσεις». Όμως, ο ειδικός νομικός Αλφόνσε Προβινζιάνο, επικεφαλής νομικής εταιρείας στο Μπέβερλι Χιλς, δήλωσε πως ο σχετικός νόμος έχει «γκρίζες περιοχές» που θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν. Ο ίδιος τόνισε πως στο Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν υπάρχει αναφορά για πολίτες ξένου κράτους που κατέχουν τίτλους και επιθυμούν να τους χορηγηθεί η αμερικανική υπηκοότητα.