ΑρχικήΚόσμοςΠτώχευση κήρυξε ο κινεζικός κολοσσός Evergrande στις ΗΠΑ

Πτώχευση κήρυξε ο κινεζικός κολοσσός Evergrande στις ΗΠΑ

Ο κινεζικός κολοσσός Evergrande κήρυξε πτώχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπερχρεωμένη εταιρεία επιδιώκει να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα, εργάζεται για συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους πιστωτές της.

Η Evergrande αθέτησε τις πληρωμές του τεράστιου χρέους της το 2021, γεγονός που προκάλεσε τότε σοκ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η κίνηση έρχεται τη στιγμή που τα προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων αυξάνουν τις ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η China Evergrande Group υπέβαλε την Πέμπτη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την αίτηση προστασίας στο πτωχευτικό κεφάλαιο 15.

Το κεφάλαιο 15 προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία ξένης εταιρείας στις ΗΠΑ, όσο εκείνη εργάζεται για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Ο όμιλος διαχειρίζεται περισσότερα από 1.300 έργα σε περισσότερες από 280 πόλεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Επιπλέον, διατηρεί εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και ποδοσφαιρική ομάδα.

 


Το χρονοδιάγραμμα της ανόδου και πτώσης της Evergrande

1996: ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΑΡΧΙΖΕΙ

Ο εργάτης σε εργοστάσιο χάλυβα, Xu Jiayin, ξεκινά την Evergrande, στοχεύοντας ως πελάτες εκατομμύρια Κινέζους της μεσαίας τάξης που αποκτούν δικό τους σπίτι στην ραγδαία αστικοποιούμενη χώρα.

2009 ΕΩΣ 2010: Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ

Αφού εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2009, η Evergrande παίρνει τον έλεγχο της κινεζικής ομάδας Super League Guangzhou, μετονομάζοντάς την σε Guangzhou Evergrande και ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένους παίκτες, βοηθώντας την να κερδίσει μια σειρά από τίτλους.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στις επιχειρήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, σιτηρών και λαδιού και αργότερα προσπαθεί να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο — ξεκινώντας μια απίστευση σπατάλη χρημάτων που δημιουργεί χρέη.

2017: Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

Ο Xu γίνεται ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία με καθαρή αξία περιουσίας ύψουν 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

2018: Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΥΨΩΝΕΙ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ»

Τα πρώτα προβλήματα εμφανίζονται όταν η κεντρική τράπεζα της Κίνας προσθέτει την Evergrande στη λίστα με τους υπερχρεωμένους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων που πρέπει να έχει υπό παρακολούθηση, επισημαίνοντας ότι μια πιθανή κατάρρευση θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικούς κινδύνους.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020: «ΤΡΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»

Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοινώνουν ανώτατα όρια για τρεις διαφορετικούς δείκτες χρέους σε ένα καθεστώς που ονομάστηκε «τρεις κόκκινες γραμμές», το οποίο αυστηροποιεί τον δανεισμό στον τομέα των ακινήτων.

Η Evergrande πουλά το 28 τοις εκατό της μονάδας διαχείρισης ακινήτων της για 3 δισεκατομμύρια δολάρια και αρχίζει να ξεπουλά ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2021: ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Μετά από την κατάρρευση του τομέα ακινήτων, οι τοπικές κυβερνήσεις θέτουν ανώτατο όριο στις καταθέσεις, ενώ παρακρατούν και αποδεσμεύουν “με το σταγονόμετρο” κεφάλαια στους κατασκευαστές, αφού επιθεωρήσουν την πρόοδο των έργων.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021: ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Ένας διαφημιστής μηνύει την εταιρεία για απλήρωτες οφειλές, η πρώτη σε μια σειρά υποθέσεων που έχουν κατατεθεί από υπεργολάβους. Οι εργασίες σε πολλά εργοτάξια έχουν σταματήσει.

Οι παγκόσμιες εταιρείες αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των Fitch, Moody’s και S&P, υποβαθμίζουν τις προοπτικές της Evergrande σε αρνητικές, καθιστώντας δυσκολότερο για την προβληματική εταιρεία να δανειστεί χρήματα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021: ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Καθώς οι φόβοι για το μέλλον της αυξάνονται, η Evergrande λέει ότι βρίσκεται υπό «τεράστια πίεση» και μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Προειδοποιεί ότι η αρνητική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και οι φήμες οδήγησαν σε μείωση της εμπιστοσύνης και πτώση των πωλήσεων ακινήτων κατά τη διάρκεια μιας έντονης περιόδου πωλήσεων του Σεπτεμβρίου.

Δημόσιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Shenzhen και σε άλλες τοποθεσίες σε όλη την Κίνα, με εξαγριωμένους επενδυτές και αγοραστές κατοικιών να απαιτούν αποπληρωμή.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021: ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ 

Η Evergrande αναστέλλει τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 4 Οκτωβρίου εν αναμονή της ανακοίνωσης για μια «σημαντική συναλλαγή».

Η εταιρεία είχε ήδη χάσει πολλές πληρωμές, με περίοδο χάριτος 30 ημερών για offshore γραμμάτιο που έληγε στα τέλη Οκτωβρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας λέει στα μέσα Οκτωβρίου ότι οι κίνδυνοι για τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα από την κρίση του Evergrande ήταν «ελεγχόμενοι», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους για οικονομικό ντόμινο.

Οι μετοχές της Evergrande ξαναρχίζουν τη διαπραγμάτευση στις 21 Οκτωβρίου, σημειώνοντας βουτιά περισσότερο από 10 τοις εκατό – ώρες αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία 2,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση ενός σημαντικού μεριδίου στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών ακινήτων είχε καταρρεύσει.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021: «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ»

Η τοπική κυβέρνηση στο Γκουανγκντόνγκ – όπου είναι η έδρα της εταιρείας – καλεί τον πρόεδρο της εταιρείας Xu, καθώς ανακοινώνει ότι στέλνει μια «ομάδα εργασίας» στην εταιρεία.

Οι αναλυτές λένε ότι αυτή η στιγμή σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της αναδιάρθρωσης του χρέους του κολοσσού – μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια.

Ο Shehzad Qazi, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων China Beige Book, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αναδιάρθρωση θα είναι «τελικά μια «ελεγχόμενη κατεδάφιση» – μια προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να αφήσει την Evergrande να αποτύχει, επιδιώκοντας παράλληλα να περιορίσει τον αντίκτυπο της κατάρρευσής της.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023: ΠΤΩΧΕΥΣΗ

Ο κινεζικός κολοσσός κήρυξε πτώχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.