Μαίνονται οι πυρκαγιές και στην Τουρκία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν στα μέτωπα, ενώ οι εκεί Αρχές έχουν προχωρήσει σε απομακρύνσεις πάνω από 3.600 κατοίκων από οικισμούς στις επαρχίες της Μερσίνης και της Αττάλειας.
Οι πυρκαγιές στις νότιες επαρχίες της Μερσίνης και της Αττάλειας, όπως και στην κεντρική επαρχία του Ουσάκ έχουν τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, ωστόσο οι φλόγες στη βορειοδυτική επαρχία Προύσα και τη βόρεια επαρχία Καραμπούκ μαίνονται, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Γεωργίας και Δασών της χώρας Ιμπραήμ Γιουμακλί.
#bursa on Fire: #wildfires Reach #Turkey‘s Fourth Most Populous City
The fire broke out yesterday evening in the mountains near the #Gürsu and #kestel districts, and then, under the influence of the wind, quickly approached residential areas of the city, causing panic in the… pic.twitter.com/NS2LZ63oLV
— Michael Ashura (@MichaelAshura) July 27, 2025
Μια πυρκαγιά ξέσπασε χθες σε μια δασική έκταση μεταξύ των περιοχών Γκουρσού και Κεστέλ στην Προύσα. Τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Σμύρνη έκλεισε για λίγο χθες το βράδυ εξαιτίας της φωτιάς.
Τεράστιες φλόγες «κατάπιαν» δασικές εκτάσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές στην Προύσα, με τον καπνό να καλύπτει τον ουρανό πάνω από την πόλη, σύμφωνα με πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας.
TURKEY INFERNO
…BAD AND BAD AND BAD FIRE.Fresh wildfires engulf Turkey as 1,700 flee their homes and firefighter dies days after raging blazes killed 13
The raging fires have created an “apocalyptic scene”, terrified locals saidTHE SUN
Published: 10:25, 27 Jul 2025 pic.twitter.com/fAY7UzgOKw— www.Jonny Clock1977.us (@JonnyClock1977) July 27, 2025
Περίπου 1.765 άνθρωποι στην περιοχή Κεστέλ της Προύσας απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, δήλωσε ο Γιουμακλί, προσθέτοντας πως 2.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή, με τη βοήθεια έξι πυροσβεστικών αεροσκαφών και τεσσάρων ελικοπτέρων.
Στη βόρεια επαρχία Καραμπούκ, όπου μια τεράστια πυρκαγιά μαίνεται εδώ πέντε ημέρες, 1.839 άνθρωποι σε 19 χωριά απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, είπε ο Τούρκος υπουργός. Τρία αεροπλάνα και 16 ελικόπτερα συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στην περιοχή σε δύσκολες συνθήκες, επισήμανε ο ίδιος.
Did Turkey piss off any lefty activists, to set their forests on fire? I’m just speculating, it’s weird to have 2 fires at the same time. Looks like arson to me. https://t.co/hfkfeVVLps pic.twitter.com/4biZulQf2Z
— PATRYK (@__cski) July 27, 2025
«Διανύουμε επικίνδυνους καιρούς. Αυτό δεν μοιάζει πιθανό να τελειώσει σε δύο ή τρεις ημέρες», επισήμανε ο Γιουμακλί, αναφερόμενος στο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Οι θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σήμερα, 6-12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, έγινε γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Τουρκίας, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας χθες, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές των δεδομένων.

