ΑρχικήΚόσμος«Revenge on Gold Diggers»: Σάλος στην Κίνα για νέο βιντεοπαιχνίδι

«Revenge on Gold Diggers»: Σάλος στην Κίνα για νέο βιντεοπαιχνίδι

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κίνα ένα νέο βιντεοπαιχνίδι με τίτλο «Revenge on Gold Diggers», το οποίο κατηγορείται ότι αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα.

Οι παίκτες στο live-action βιντεοπαιχνίδι «Revenge on Gold Diggers» είναι άνδρες πρωταγωνιστές που παρασύρονται σε σχέσεις από χειριστικές γυναίκες που ενδιαφέρονται μόνο για τα χρήματά τους – ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά ο άνδρας καθορίζει την υπόλοιπη ιστορία.

Το παιχνίδι κατέκτησε την πρώτη θέση στις πωλήσεις της πλατφόρμας Steam λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του τον Ιούνιο, αλλά γρήγορα ακολούθησε αφοδρή αντιπαράθεση. Κάποιοι το επέκριναν επειδή ενισχύει προσβλητικά στερεότυπα για τα φύλα, ενώ οι υποστηρικτές του λένε ότι το παιχνίδι προειδοποιεί τον κόσμο για τις απάτες στον έρωτα.

Ήταν τέτοια η κριτική που οι δημιουργοί του παιχνιδιού το μετονόμασαν -αθόρυβα -σε Emotional Anti-Fraud Simulator (Συμπληρωματικός Προσομοιωτής Συναισθηματικής Καταπολέμησης της Απάτης) την επόμενη μέρα.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να επανορθώσει τη ζημιά. Οι δημιουργοί του παιχνιδιού επιμένουν ότι ποτέ δεν είχαν την πρόθεση να «στοχεύσουν τις γυναίκες», αλλά ήθελαν να διευκολύνουν τον «ανοιχτό διάλογο σχετικά με τα συναισθηματικά όρια και τις γκρίζες ζώνες στις σύγχρονες σχέσεις».

Η Xu Yikun, μια καλλιτέχνιδα που δοκίμασε το παιχνίδι και το βρήκε βαθιά προσβλητικό, απορρίπτει αυτή την αιτιολογία. Τους κατηγορεί για «ένα κλασικό επιχειρηματικό μοντέλο που ευδοκιμεί δημιουργώντας περιεχόμενο που προκαλεί αντιπαραθέσεις και διχασμούς».

Κριτικοί όπως αυτή λένε ότι ο ίδιος ο όρος «χρυσοθήρας» αποπνέει μισογυνισμό.

«Είναι μια ετικέτα που χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τις γυναίκες», λέει η κ. Xu. «Σεξιστικά αστεία και υποτιμητικοί όροι όπως αυτοί έχουν εισχωρήσει στην καθημερινή μας γλώσσα».

«Αν έχεις πλούσιο φίλο, σε αποκαλούν χρυσοθήρα. Αν προσπαθείς να κάνεις τον εαυτό σου όμορφο, σε αποκαλούν χρυσοθήρα… Μερικές φορές η ετικέτα χρησιμοποιείται για σένα απλώς και μόνο επειδή δέχτηκες ένα ποτό από κάποιον», προσθέτει.

Κάποιοι παίκτες βέβαια αντέδρασαν λέγοντας πως η κριτική είναι υπερβολική. «Και οι άνδρες μπορεί να είναι χρυσοθήρες», είπαν. Ναι, αλλά το παιχνίδι δεν δείχνει κανέναν. Και όταν η φαντασία σου στήνει επανειλημμένα το ίδιο σενάριο, δεν μιλάμε για σύμπτωση.

Ακόμα και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης εμφανίστηκαν διχασμένα, γράφει το BBC. Κάποιοι το χαρακτήρισαν προσβλητικό, άλλοι το είδαν ως «ευρηματικό», επικαλούμενοι την πραγματική οικονομική ζημιά που προκαλούν οι συναισθηματικές απάτες. Το πρόβλημα δεν είναι το αν το φαινόμενο υπάρχει. Είναι πώς το αφηγείσαι — και ποιον τελικά στοχοποιείς.

Η συγκυρία, βέβαια, δεν βοηθά. Η κινεζική κοινωνία παραμένει βαθιά παραδοσιακή: οι γυναίκες θεωρούνται συχνά καταλληλότερες για τον ρόλο της μητέρας και συζύγου, ενώ η επαγγελματική φιλοδοξία είναι κάτι που πρέπει να «ισορροπηθεί». Το αφήγημα του “καλού γάμου” είναι ακόμη ενεργό. Και το κράτος το ενισχύει. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει επανειλημμένα καλέσει τις γυναίκες να αγκαλιάσουν τον ρόλο της «καλής συζύγου και μητέρας». Παράλληλα, το φεμινιστικό κίνημα αντιμετωπίζεται όλο και πιο συχνά με λογοκρισία ή ποινές.

Ένα παιχνίδι σαν αυτό απλώς ρίχνει λάδι στη φωτιά. Δεν ανοίγει διάλογο — αναπαράγει την καχυποψία, ενισχύει τα στερεότυπα, και τελικά επιβεβαιώνει έναν κόσμο όπου ο άνδρας είναι πάντα το υποψήφιο θύμα και η γυναίκα πάντα ύποπτη.

Όταν τέτοιες αφηγήσεις δεν περιορίζονται πλέον σε σαπουνόπερες, αλλά περνούν και στα video games, σημαίνει πως δεν είναι κατάλοιπα παλιότερων εποχών. Είναι ακόμα εδώ. Και βρίσκουν νέα μέσα για να κάνουν τον ίδιο παλιό κύκλο.