Η Μόσχα δηλώνει ότι εξετάζει τις προτάσεις των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο «δεν μπορεί να τα αποδεχθεί όλα».
Ειδικότερα, η Μόσχα δηλώνει ότι εξετάζει μεν σοβαρά τις αμερικανικές προτάσεις, ωστόσο «δεν μπορεί να αποδεχθεί» την τρέχουσα ειρηνευτική συμφωνία της Ουάσινγκτον, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του στο περιοδικό International Affairs και αναφέρει το δίκτυο RTVI, κάτι που αναμεταδίδει το Kommersant.
Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, η αμερικανική πλευρά δεν προτείνει μια ουσιαστική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνει υπόψη αυτά που η Μόσχα θεωρεί ως τις κύριες αιτίες της σύγκρουσης.
«Δεν μπορούμε να τα αποδεχθούμε όλα»
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα μοντέλα και τις λύσεις που προτείνουν οι Αμερικανοί, αλλά δεν μπορούμε να τα δεχτούμε όλα με τη σημερινή τους μορφή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Από όσο μπορούμε να δούμε, δεν υπάρχει σε αυτές σήμερα το κύριο αίτημά μας, δηλαδή η επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις κύριες αιτίες αυτής της σύγκρουσης», φέρεται να είπε σε συνέντευξή του.
Σύμφωνα με το ρωσικό Ria Novosti, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν καλεί το Κίεβο να «σταματήσει τον πόλεμο».
«Δεν έχουμε ακούσει ένα σήμα από τον Τραμπ προς το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου. Το μόνο που υπάρχει σήμερα είναι μια προσπάθεια να βρεθεί κάποιο σχήμα που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε πρώτα μια κατάπαυση του πυρός, όπως το βλέπουν οι Αμερικανοί», σημείωσε ο Ριάμπκοφ.
«Έχουμε αναμφίβολα ένα δικό μας, βαθιά επεξεργασμένο και προσεκτικά μελετημένο σύνολο προτεραιοτήτων και προσεγγίσεων για το ζήτημα αυτό, το οποίο διαμορφώθηκε και συνεχίζει να διαμορφώνεται και μέσα από τις πρόσφατες συνομιλίες της διαπραγματευτικής μας ομάδας με τους Αμερικανούς στο Ριάντ», σημείωσε επίσης ο Ριαμπκόφ.