ΑρχικήΚόσμοςΣάλος για τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο- Όλες οι φορές που αρχαία...

Σάλος για τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο- Όλες οι φορές που αρχαία αντικείμενα έκαναν «φτερά»

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη λειτουργία του Βρετανικού Μουσείου ιδίως σε θέματα ασφαλείας.

Το Βρετανικό μουσείο επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι μεταξύ των κλεμμένων αντικειμένων ήταν «μικρά κομμάτια» συμπεριλαμβανομένων «χρυσών κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.».

Άλλες κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο

Μεταξύ των θησαυρών που στο παρελθόν έχουν χαθεί από το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα δαχτυλίδι Cartier αξίας 750.000 λιρών και μία μαρμάρινη προτομή 12 εκατοστών. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, το μουσείο παραδέχθηκε ότι κλάπηκαν ιστορικά νομίσματα και μετάλλια.

Το 1993, ρωμαϊκά νομίσματα και κοσμήματα αξίας 250.000 λιρών εκλάπησαν όταν κλέφτες εισέβαλαν από την οροφή.

Το 2002, το μουσείο επανεξέτασε τα συστήματα ασφαλείας του μετά την κλοπή ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος 2.500 ετών από επισκέπτη.

Η μαρμάρινη κεφαλή εκλάπη από την Ελληνική Αρχαϊκή Πινακοθήκη που ήταν ανοιχτή για το κοινό χωρίς μόνιμο φύλακα.

Το 2004, αναφέρθηκε ότι 15 «ιστορικής αξίας» κινεζικά αντικείμενα – μεταξύ των οποίων κοσμήματα, περίτεχνες φουρκέτες και προστατευτικά νυχιών – είχαν κλαπεί από επισκέπτη.

Αμφισβητούμενα αντικείμενα

Το Βρετανικό Μουσείο δέχεται αυξανόμενες πιέσεις τα τελευταία χρόνια να επιστρέψει αντικείμενα της συλλογής του στις χώρες προέλευσής τους.

Τα αιτήματα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σε αυτήν την επίμαχη συζήτηση.

Αφαιρέθηκαν από τον διπλωμάτη και στρατιώτη Λόρδο Έλγιν τον 19ο αιώνα και αργότερα αγοράστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και τοποθετήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο.
Τον Μάρτιο, το Βατικανό επέστρεψε στην Αθήνα τρία θραύσματα του ναού του Παρθενώνα, που διατηρούσε για αιώνες.

Το τρέχον σκάνδαλο έχει οδηγήσει σε ανανεωμένες εκκλήσεις στην Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε ότι το περιστατικό «ενισχύει το πάγιο και δίκαιο αίτημα της χώρας μας για οριστική επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Από την άλλη, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας όλων των κομμάτων του Βρετανικού Μουσείου, ο βουλευτής Tim Loughton, κατηγόρησε την Ελλάδα για «κατάφωρο οπορτουνισμό».

“Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα. Έχουν χαθεί σημαντικοί θησαυροί από το Βρετανικό Μουσείο, αλλά δεν είναι η ληστεία της Μόνα Λίζα”, είπε στην εκδότη του BBC Culture, Κέιτι Ραζάλ.

Ωστόσο, ο Geoffrey Robertson KC, πρώην σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χαρακτήρισε την κατάσταση «ντροπιαστική».

Η Αιθιοπία ζητά από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει σταυρούς, όπλα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που εκλάπησαν από το Maqdala στο βόρειο τμήμα της χώρας το 1868.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ζήτησε επίσης επίσημα από το μουσείο να επιστρέψει 900 μπρούτζινα του Μπενίν.

Και ο κυβερνήτης της Γκάνας πιέζει το μουσείο να επιστρέψει χρυσά αντικείμενα που διατηρεί στη συλλογή του.

Η Ελλάδα έχει ανακτήσει εκατοντάδες αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός χάλκινου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου του 2ου αιώνα. 

Το Βρετανικό Μουσείο ιδρύθηκε με νόμο του Κοινοβουλίου το 1753 και σήμερα διέπεται από τον Νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963.

 

Με πληροφορίες από bbc