ΑρχικήΚόσμοςΣαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν καταδικάζουν την εισβολή στην Ουκρανία -...

Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν καταδικάζουν την εισβολή στην Ουκρανία – «Καλούμε τη Ρωσία να παύσει τις εχθροπραξίες»

Απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν η πρώτη αντίδραση της ευρωπαϊκής ηγεσίας, λίγες ώρες μετά την πολυμέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κοινή δήλωσή τους προς τον Τύπο ανέφεραν:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές ενέργειές της, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον ανθρώπινο πόνο.

Καλούμε τη Ρωσία να παύσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Η χρήση βίας και εξαναγκασμού αυτού του είδους δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της, ενόσω αντιμετωπίζουν αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση.»
 

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την κρίση και τα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά θα έχουν τεράστιες και βαρύτατες συνέπειες για τη Ρωσία λόγω των ενεργειών της. Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα παρουσιάσουν μια περαιτέρω δέσμη κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ σε στενό συντονισμό με τους εταίρους. Το Συμβούλιο θα τις εγκρίνει άμεσα.