ΑρχικήΚόσμοςΣε εξέλιξη η μητέρα των μαχών για το Βrexit- Όλα όσα πρέπει...

Σε εξέλιξη η μητέρα των μαχών για το Βrexit- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το «Σούπερ Σάββατο» ξεκίνησε καθώς είναι η ημέρα ορόσημο, ή μια ακόμη ημέρα, για το Brexit καθώς το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να πει «ναι» ή «όχι» στην συμφωνία που πέτυχε ο Μπόρις Τζόνσον.

H έκτακτη σαββατιάτικη συνεδρίαση είναι η πρώτη μετά την 3η Απριλίου του 1982, όταν το βρετανικό κοινοβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει την εισβολή της Αργεντινής στα νησιά Φόκλαντ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει σίγουρος ότι θα εξασφαλίσει την έγκριση, προκειμένου τις επόμενες ημέρες και έως τις 31 Οκτωβρίου να περάσουν τα υπόλοιπα νομοθετήματα που απαιτούνται για να φύγει η Βρετανία από το μπλοκ στις 31 Οκτωβρίου, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι καθώς δεν έχει την πλειοψηφία στην βουλή των 650 μελών, ενώ η αντιπολίτευση πιέζει για παράταση και ένα ακόμα δημοψήφισμα.

O Βρετανός Πρωθυπουργός χρειάζεται την θετική ψήφο τουλάχιστον 320 βουλευτών , για να περάσει η συμφωνία με το Brexit που έκανε με την ΕΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail άλλοι 23 Συντηρητικοί, του μπλοκ των Ευρωσκεπικιστών που αποκαλούνται “Σπαρτιάτες” θεωρείται πιθανό ότι θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας του καθώς και 18 Συντηρητικοί που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Στους θετικά διακείμενους υπολογίζονται επίσης 7 ανεξάρτητοι και ένας επαναστάτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκονται οι 221 βουλευτές των Εργατικών (ο Τζόνσον ισχυρίζεται ότι έχει πείσει κάποιους εξ αυτών να τον στηρίξουν), οι 35 Σκωτσέζοι βουλευτές, 18 βουλευτές των Φιλελεύθερων, οι 10 βουλευτές του κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας, 7 ανεξάρτητοι και 10 που συγκεντρώνουν τα μικρά κόμματα. Επιπλέον, 5 από τους “Σπαρτιάτες” Συντηρητικούς, υπολογίζεται ότι δεν θα στηρίξουν τον Τζόνσον. Το κόμμα Σιν Φέιν δεν θα λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

Η διαδικασία

Ο Τζόνσον τοποθετήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση είχε αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσει 90 λεπτά, αλλά δεν ισχύει πλέον αυτός ο περιορισμός.

Η τελική ψήφος είναι ένα από τα κριτήρια επικύρωσης της συμφωνίας για το Brexit. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να περάσουν οι σχετικοί νόμοι ως τις 31 Οκτωβρίου για να ολοκληρωθεί η επικύρωση της συμφωνίας.

Τι συζητείται;

Το Brexit.

Ο κ. Τζόνσον ανέφερε πως συμφώνησε σε ένα νέο «σπουδαίο» ντιλ για το Brexit. Παρουσιάζει τη ψηφοφορία του Σαββάτου ως μια επιλογή ανάμεσα στη συμφωνία του ή σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Άλλοι λένε ότι η επιλογή είναι πιο πολύπλοκη.

Αν η επιλογή εγκριθεί, ο κ. Τζόνσον μπορεί να προχωρήσει με το σχέδιο του για αποχώρηση από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου. Αν απορριφθεί, μπορεί να επιδιώξει έγκριση για αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία. Το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είναι στο βήμα αυτή την στιγμή, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατίας έχουν δηλώσει ότι είναι αντίθετοι.

Αν ο κ. Τζόνσον χάσει την ψηφοφορία για μια συμφωνία δεν λάβει έγκριση για μια έξοδο χωρίς συμφωνία ως την Κυριακή, ο νόμος του επιτάσσει να γράψει επιστολή στην Ε.Ε. ζητώντας περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις, καθυστερώντας το Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα συμμορφωθεί με τον νόμο αυτό και ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, ότι και αν συμβεί. Ο κ. Τζόνσον δεν έχει εξηγήσει πως σχεδιάζει να κάνει αυτά τα δύο φαινομενικά αντιφατικά βήματα.

Επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολουθεί στενά το ζήτημα του Brexit για την επόμενη ημέρα, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απασχολεί την Ελλάδα μόνο γιατί χιλιάδες Έλληνες φοιτητές φοιτούν στα βρετανικά πανεπιστήμια, αλλά είναι και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, καθώς και οι βρετανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τι θα αλλάξει για τους χιλιάδες έλληνες φοιτητές; Τι θα αλλάξει στη φορολογία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βρετανία;

Σύμφωνα με στοιχεία του  «Higher Education Statistics Agency (HESA)» του ΗΒ, το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 φοίτησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 10.135 Ελληνες, καταλαμβάνοντας την 4η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Στην Αγγλία ήσαν 8.065, στη Σκωτία 1.510, στην Ουαλία 520 και στη Βόρεια Ιρλανδία 40 φοιτητές. Από τους έλληνες φοιτητές οι 5.140 παρακολούθησαν προπτυχιακές σπουδές και οι 4.995 μεταπτυχιακές.

Ένας σημαντικός αριθμός βρετανικών εταιρειών  έχουν επενδύσει στη χώρα μας σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες (Vodafone), το λιανικό εμπόριο (Dixon’s – Κωτσόβολος), η υγεία (GlaxoSmithKline, BC Partners και CVC Capital), ο τουρισμός, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η πρωτογενής παραγωγή (Lamex/Alterra) κ.λπ. Πέραν των επενδύσεων βρετανικών εταιρειών, ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και ο τομέας των επενδύσεων ιδιωτών στον κλάδο των ακινήτων και δη της θερινής κατοικίας.