Στρατηγική άσκηση με πυρηνικά σχεδιάζει η Ρωσία – Φόβοι για false flag ως πρόσχημα για εισβολή

59 mins read

Η Βρετανία διέταξε 1.000 στρατιώτες να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής, προκειμένου να παρέχουν υποστήριξη στην περίπτωση ξεσπάσματος μιας ανθρωπιστικής κρίσης εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας.

Οι στρατιώτες τέθηκαν σε επιφυλακή πριν από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας.

Ο Τζόνσον θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία, προκειμένου να επισημάνει την ανάγκη της προσήλωσης στο πλαίσιο αρχών του ΝΑΤΟ και να συζητήσει τρόπους με τους οποίους η Βρετανία, μπορεί να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη, ενώ η Ρωσία συγκεντρώνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη του Τζόνσον εντάσσεται στο πλαίσιο κινητοποίησης της διεθνούς διπλωματίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις αναμένεται να έχει συναντήσεις με συμμάχους και συνεργάτες των ΗΠΑ στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου την επόμενη εβδομάδα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Βρετανίας αναμένονται επίσης, στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, για συνομιλίες με τους ομολόγους τους.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σταθερό στη δέσμευσή του για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του. «Ως μία συμμαχία πρέπει να τραβήξουμε γραμμές στο χιόνι και να είμαστε ξεκάθαροι ότι υπάρχουν αρχές επί τη βάσει των οποίων δεν θα συμβιβαστούμε».

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην αποστολή 350 στρατιωτών στην Πολωνία, μετά την αποστολή 100 στρατιωτών την προηγούμενη χρονιά, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, στα σύνορα της με την Λευκορωσία.

Το γραφείο του Τζόνσον επανέλαβε χθες ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, είναι πιθανό να προκαλέσει την αναγκαστική και μαζική απομάκρυνση ανθρώπων από τις εστίες τους προς τα ευρωπαϊκά σύνορα, επηρεάζοντας χώρες, όπως, η Πολωνία και η Λιθουανία.

Το γραφείο του Τζόνσον ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συζητήσει επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την πρόταση της Βρετανίας για την ενίσχυση της άμυνας της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του διπλασιασμού των στρατιωτών στην Εσθονία, της ανάπτυξης περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών της RAF στη Νότια Ευρώπη, αλλά και αποστολής ενός πλοίου ναυτικής περιπολίας Trent και ενός αντιτορπιλικού Type 45 στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Λονδίνο προειδοποιεί την Μόσχα να μην εισβάλει στην Ουκρανία

Το Λονδίνο προειδοποίησε σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία και, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, η κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμη να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες μιας νέας σειράς κυρώσεων που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής.

Ο Μπεν Γουάλας δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio ότι από μια επιθετική εισβολή σε κυρίαρχο κράτος κανένας δεν θα έβγαινε κερδισμένος.

Η Ρωσία, είπε ο ίδιος, σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα μια στρατηγική άσκηση με πυρηνικά όπλα και προειδοποίησε ότι οι ενέργειες του Κρεμλίνου κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

Ο Γουάλας είπε ότι η Βρετανία έχει δει μυστικές πληροφορίες από τις οποίες προκύπτει ότι η Ρωσία σχεδιάζει επιχειρήσεις αντιπερισπασμού (“false flag”) ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ πραγματοποιεί και κυβερνοεπιθέσεις και άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

“Παρά τις συνομιλίες, κινείται προς την λάθος κατεύθυνση. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις...Σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σύντομα μια στρατηγική άσκηση με πυρηνικά και πράγματι παρατηρούμε μεγαλύτερη δραστηριότητα αλλού“, δήλωσε ο υπουργός στο ΒBC Radio.

Η αντίδραση της Μόσχας στις προειδοποιήσεις 

Τα τελεσίγραφα και οι απειλές της Δύσης εναντίον της Ρωσίας “δεν οδηγούν πουθενά”, εκτίμησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που συναντάται στη Μόσχα με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας, η οποία από την πλευρά της προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφική.

Οι προσεγγίσεις βάσει της ιδεολογίας, τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά”, τόνισε ο Λαβρόφ στην αρχή της συνάντησής του με την Τρας, ενώ κατήγγειλε ότι “πολλοί Δυτικοί συνάδελφοί μας φαίνεται να αγαπούν αυτό τον τρόπο (επικοινωνίας)”.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Βρετανία, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα ομόλογό του “πρωτόγνωρη”.

Αν αυτός πραγματικά είναι ο στόχος των Βρετανών συναδέλφων μας, τότε φυσικά θα ανταποδώσουμε. Διότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με μια σχέση η οποία βρίσκεται μάλλον στο χειρότερο σημείο της εδώ και πολλά χρόνια”, εξήγησε ο Λαβρόφ.

“Όμως μπορούμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ ίσων που σέβεται και τις δύο πλευρές (…) προκειμένου να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις”, πρόσθεσε.

Εκτός από την Τρας τη Ρωσία επισκέπτεται και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας σε μια ακόμη διπλωματική προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία.

Στο μεταξύ η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μετέβη στη Μόσχα “για να καλέσει τη Ρωσία να ακολουθήσει την οδό της διπλωματίας” και τόνισε μιλώντας στον Λαβρόφ ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να αγνοήσει “την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών” κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και τις προσπάθειες υπονόμευσης της ουκρανικής κυριαρχίας”, επεσήμανε.

Ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφικός για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, και το ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα έχει μαζικές επιπτώσεις και θα επιφέρει μεγάλος κόστος”, υπογράμμισε η Τρας.

“Υπάρχει μια εναλλακτική οδός, μια οδός διπλωματίας η οποία επιτρέπει να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και η αιματοχυσία”, πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος Σολτς συναντάται σήμερα με τους ηγέτες των κρατών της Βαλτικής

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

“Στόχος είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ευρώπης και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Σολτς διαβεβαιώνοντας ότι πιστεύει στις “προόδους” που έχουν σημειωθεί χάρη στις εντατικές διπλωματικές συναντήσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Αφού συναντήθηκε χθες με τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν, ο διάδοχος της Άγγελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να μοιραστεί την αισιοδοξία του με τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Ανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ

Η συνάντηση αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς η δέσμευση του ΝΑΤΟ προς την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής –το ανατολικό και στρατηγικά ευαίσθητο άκρο της Συμμαχίας– αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας με τη Ρωσία, η οποία ζητεί το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει την ανάπτυξή του στην περιοχή.

Ο Σολτς είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η Γερμανία, η οποία ηγείται μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου έχουν αναπτυχθεί 500 Γερμανοί στρατιώτες, είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής.

Μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, που είχε στόχο να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, και μετά μια συνάντηση την Τρίτη στο Βερολίνο με τη Γαλλία και την Πολωνία, ο Σολτς συνεχίζει και σήμερα τις επαφές, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε μια ευαίσθητη θέση μεταξύ των προσδοκιών των δυτικών της συμμάχων και της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συνάντησή του με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής πραγματοποιείται πριν την ομιλία του καγκελαρίου στη Μπούντεσταγκ και λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την επίσκεψή του στη Ρωσία, όπου ο Σολτς θα συναντηθεί στις 15 Φεβρουαρίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι επιφυλάξεις του Βερολίνου να επιτρέψει στην Εσθονία να προσφέρει γερμανικά όπλα στην Ουκρανία προκάλεσαν αναταράξεις τις τελευταίες εβδομάδες και ο Σολτς προσπαθεί πλέον να αλλάξει την εικόνα του και να εμφανιστεί ως ένας πολιτικός που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα την κρίση.

Την ίδια ώρα ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του στην κρίση. Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε μια ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ότι ο αγωγός “δεν θα προχωρήσει”, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό βουλευτή.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα