ΑρχικήΚόσμοςΣχολεία στην ΕΕ - Απεργία συνδικάτων στη Γαλλία, πιθανή τηλεκπαίδευση για τους...

Σχολεία στην ΕΕ – Απεργία συνδικάτων στη Γαλλία, πιθανή τηλεκπαίδευση για τους μισούς μαθητές στην Ιταλία

Όλες οι χώρες της ΕΕ άνοιξαν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων εν μέσω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

Όμως τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ποικίλλουν σημαντικά. Οι περισσότεροι έχουν υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση, δημιουργώντας αυτοματοποιημένους μηχανισμούς για το κλείσιμο των σχολικών τάξεων εάν αναφερθούν κρούσματα COVID-19. Κάποιοι “πετάνε την μπάλα” στις τοπικές αρχές, ενώ άλλοι δεν παίρνουν κανένα απολύτως μέτρο.

Η Πολωνία, η Κροατία να πάρουν το μεγαλύτερο ρίσκο, η Ελλάδα δεν άλλαξε το πρωτόκολλο 50%+1 αλλά αύξησε τα τεστ, ενώ η Φινλανδία παραμένει αναποφάσιστη για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία.

Το δίκτυο EURACTIV ανέλυσε τα διάφορα μέτρα που ελήφθησαν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αυστηρή προσέγγιση

Σύμφωνα με το Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων (STA), μια ολόκληρη τάξη, εμβολιασμένη ή μη, μπαίνει σε καραντίνα εάν εντοπιστεί ένα κρούσμα μεταξύ των μαθητών ή του δασκάλου τους στη Σλοβενία.

Η καραντίνα είναι αυτή τη στιγμή δέκα ημέρες, αλλά θα μειωθεί σε επτά την επόμενη εβδομάδα. Οι μαθητές κάνουν ράπιντ τεστ τρεις φορές την εβδομάδα, τα οποία προμηθεύονται οι γονείς αλλά γίνονται στους χώρους του σχολείου.

Εάν ένα παιδί επιβεβαιωθεί ότι έχει μολυνθεί από κορωνοϊό στην Τσεχία, ολόκληρη η τάξη θα μπει σε καραντίνα. Οι υγειονομικές αρχές αξιολογούν τη συγκεκριμένη κατάσταση σε κάθε τάξη και στη συνέχεια αποφασίζουν ανάλογα.

Εναπόκειται στα σχολεία να επιλέξουν ανάμεσα σε ράπιντ ή PCR τεστ, που γίνονται δύο φορές την εβδομάδα. Από τις 17 Ιανουαρίου, θα μειωθεί σε ένα.

Στη Ρουμανία, οι μαθητές μπαίνουν σε τηλεκπαίδευση εάν εντοπιστεί ένα κρούσμα στην τάξη. Τα δια ζώσης μαθήματα συνεχίζονται μετά από οκτώ ημέρες εάν όλοι οι μαθητές βγουν αρνητικοί με PCR ή ράπιντ τεστ. Τα μεγαλύτερα παιδιά που είναι πλήρως εμβολιασμένα μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματα στην τάξη. Εάν κλείσουν περισσότερα από τα μισά τμήματα, ολόκληρο το σχολείο μπαίνει σε τηλεκπαίδευση.

Στην Ιταλία, μετά από δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μια τάξη, οι μη εμβολιασμένοι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα. Μετά από τρία κρούσματα, όλη η τάξη πρέπει να μπει σε καραντίνα.

Περαιτέρω αλλαγές δεν έχουν αποκλειστεί καθώς οι διευθυντές των σχολείων θέλουν διαδικτυακά μαθήματα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ η κυβέρνηση θέλει άμεση επιστροφή. Χθες, οι λυκειάρχες είχαν προβλέψει ότι κατά την πρώτη ημέρα μετά την επιστροφή από τις διακοπές, θα απουσίαζε λόγω της επιδημίας κορωνοϊού γύρω στο 10% του εκπαιδευτικού προσωπικού. Σήμερα όμως, η δημόσια τηλεόραση της Rai μεταδίδει ότι βάσει των πρώτων στοιχείων που φθάνουν από τις διάφορες περιοχές της χώρας, μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπορεί να τεθούν σε τηλεκπαίδευση μέχρι και 200.000 τάξεις. Το 50%, δηλαδή, όλης της Ιταλίας.

Στη Σλοβακία, εάν υπάρχει θετικός μαθητής στην τάξη, οι συμμαθητές πρέπει να μπουν σε καραντίνα εκτός εάν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει.

Στην Ισπανία, για τρία ή περισσότερα θετικά κρούσματα, παρεμβαίνει αρμόδιος φορέας για κάθε ισπανική περιφέρεια που θα αξιολογήσει τα μέτρα που θα ληφθούν.

Δεν συνταγογραφούνται τα ράπιντ τεστ και εάν ένα παιδί προσβληθεί από COVID, οι στενές του επαφές θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ μία φορά και, εάν είναι αρνητικές, άλλη μία φορά μετά από επτά ημέρες.

Η προσέγγιση “υψηλού κινδύνου”

Στην Πολωνία, όλα τα μαθήματα ήταν online μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και μια εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τις 10 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία ανοίγουν κανονικά.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες σχετικά με το κλείσιμο τμήματος ή σχολείου και το υπουργείο ζήτησε από τα σχολεία να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, ρίχνοντας την ευθύνη στους διευθυντές.

Στην Κροατία, η μετάβαση στην τηλεκπαίδευση εξαρτάται από τους σχολικούς γιατρούς. Η EURACTIV Croatia αναφέρει ότι η γενική ιδέα είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά ακόμη και όταν οι μισοί μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα.

Στην Πορτογαλία, τα σχολεία άνοιξαν ξανά σήμερα 10 Ιανουαρίου. Οι μαθητές δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να απομονώνονται όταν υπάρχει θετικό κρούσμα στην ίδια τάξη.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει τον κανόνα «50%+1», που σημαίνει ότι μια τάξη θα πρέπει να μπει σε καραντίνα εάν οι μισοί μαθητές είναι θετικοί.

Οι κανόνες για τη λειτουργία των σχολείων στη Βουλγαρία έχουν απελευθερωθεί και οι αρχές δήλωσαν ότι θα κλείσουν μόνο ως έσχατη λύση. Οι μαθητές ελέγχονται δύο φορές την εβδομάδα και όσοι δεν το θέλουν, παρακολουθούν μαθήματα με τηλεκπαίδευση. Οι μαθητές που έχουν πράσινο πιστοποιητικό μπορούν να πάνε στο σχολείο χωρίς τεστ.

Εκείνοι που “ρίχνουν την μπάλα” σε τοπικό επίπεδο

Στη Γαλλία, δεν υπάρχει εθνικός συντονισμός για το κλείσιμο των τμημάτων. Ένα τμήμα θα έκλεινε πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων εάν είχαν μολυνθεί τρεις μαθητές, ενώ με το νέο σύστημα, οι θετικοί μαθητές πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Άλλοι κάνουν ένα τεστ και αν είναι αρνητικό, μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο. Οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες, ώστε να αποφασίσουν εάν ένα τμήμα θα πρέπει να κλείσει λόγω υψηλών κρουσμάτων COVID. Τα μη εμβολιασμένα παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να απομονωθούν για επτά ημέρες όταν εντοπιστεί κρούσμα Covid στην τάξη τους.

Δύο συνδικάτα εκπαιδευτικών στη Γαλλία κάλεσαν σε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κάνοντας λόγο για «μη διαχειρίσιμο» πρωτόκολλο υγείας στα σχολεία της χώρας. Πέντε ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων, το σωματείο SNUipp-FSU, το οποίο εκπροσωπεί κυρίως δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και το SE-Unsa που εκπροσωπεί το προσωπικό σε κολέγια και λύκεια, προκήρυξαν απεργία για την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου.

Ομοίως, στη Γερμανία, οι κανόνες διαφέρουν μεταξύ των ομοσπονδιακών κρατιδίων. Η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι τα καθημερινά υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για τους μαθητές κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας επιστροφής στα θρανία. Αυτά θα μειωθούν σε τρία την εβδομάδα. Ωστόσο, στο Βερολίνο και το Θουρίνγκεν, τα τεστ δεν είναι υποχρεωτικά.

Οι κανόνες διαφέρουν επίσης όταν πρόκειται για κλείσιμο τμημάτων. Η Βάδη-Βυρτεμβέργη έχει τον κανόνα ότι όταν το 20% είναι θετικό εντός 10 ημερών, το κλείσιμο της τάξης «εξετάζεται» από την τοπική υγειονομική αρχή.

Οι αναποφάσιστοι

Η Φινλανδία είναι αναποφάσιστη.

Το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας πρότεινε το εξάμηνο να ξεκινήσει με εξ αποστάσεως εκπαίδευση προκειμένου να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Οι αρχές του Υπουργείου Παιδείας, Υγείας και Ασφάλειας και η Ένωση Φοιτητών αντιτίθενται στην πρόταση.

Η Ένωση Διδασκόντων θέλει κλειστά σχολεία ενώ οι γονείς είναι διχασμένοι. Η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει την Παρασκευή.