«Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας των νησιών» απειλεί ο Τσαβούσογλου – Κυβέρνηση: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω»

24 mins read

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς ανέφερε πως η Ελλάδα παραβαίνει τους όρους των συνθηκών και πρέπει να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Αλλιώς, όπως προειδοποίησε, θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Σε χάρτες που έδειξε μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu έφτασε στο σημείο να «γκριζάρει» όλο το ανατολικό Αιγαίο.

cavusoglu-xartis1

Ηχηρή απάντηση της κυβέρνησης

Ανιστόρητες και απαράδεκτες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου που απείλησε ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν. “Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

Επιπλέον σημείωσε ότι “υβριδικές απειλές” μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. “Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες” οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ»

«Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας είναι απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες», υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως τονίζει: «Η προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας απέναντι στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις είναι δεδομένη».

Συνεχίζοντας η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «γεννά ωστόσο μεγάλη ανησυχία ότι η εξελισσόμενη κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία συνοδεύεται από απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής διπλωματικής στρατηγικής από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης». «Από το ήσυχο καλοκαίρι της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, περάσαμε στη καθημερινότητα των απειλών και των παραβιάσεων», προσθέτει και σχολιάζει: «Με τους ισχυρούς συμμάχους που θα μας στήριζαν επειδή τους τα δώσαμε όλα, εκκωφαντικά σιωπούντες και απόντες».

«Η ανάγκη για μια συγκροτημένη διπλωματική στρατηγική, στήριξης των ελληνικών θέσεων και διεθνούς πίεσης της Τουρκίας για επιστροφή στον διάλογο, είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σε αυτό το πλαίσιο, η χθεσινή κυβερνητική προσπάθεια επικοινωνιακής και μικροκομματικής διαχείρισης της έντασης με την Τουρκία με το βλέμμα στην ελληνική κοινή γνώμη γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη», αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση και καταλήγει: «Αναμένουμε ενημέρωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σόλτς, την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικά της Γαλλίας, απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση».

Facebook Comments