Καυγάς Μηταράκη – Τσαβούσογλου για το προσφυγικό

7 mins read

Δριμεία κριτική κατά της Τουρκίας, η οποία «θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή», άσκησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Επισκόπησης της Μετανάστευσης του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, ενώ είχε σκληρή αντιπαράθεση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ήρθε η ώρα να συζητηθούν οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο και την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Τότε ξέσπασε η αντιπαράθεση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε την Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την παραβίαση της κοινής δήλωσης και την επιλεκτική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Προκλητικός ήταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ που επανέλαβε τις αστήρικτες κατηγορίες κατά της Ελλάδας αλλά και κατά της Frontex για επαναπροώθησεις μεταναστών στο Αιγαίο.

Οι τουρκικές κατηγορίες δεν έμειναν αναπάντητες με τον κ. Μηταράκη να παίρνει ξανά τον λόγο και να επισημαίνει ότι η πολιτική της Ελλάδας έχει συμβάλλει στη δραστική μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο και ότι η πολιτική αυτή βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Facebook Comments