Το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας στρατολογεί την πρώτη μεγάλη δοκιμή τέτοιου είδους.
Τι είναι τα εμβόλια κατά του καρκίνου;
Τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι ένα είδος ανοσοθεραπείας. Σε αντίθεση με τα εμβόλια που προστατεύουν από μια νέα μόλυνση ,όπως το εμβόλιο Covid-19, τα εμβόλια κατά του καρκίνου θεραπεύουν άτομα που έχουν ήδη τη νόσο. Έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αναγνωρίσει και στη συνέχεια να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – και να τα αποτρέψει από το να επανέλθουν.
Πώς παρασκευάζονται τα εμβόλια κατά του καρκίνου;
Κατασκευάζονται κατά παραγγελία για κάθε άτομο, συνήθως σε λίγες μόνο εβδομάδες. Για την κατασκευή τους, ένα δείγμα του όγκου ενός ασθενούς αφαιρείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ακολουθούμενο από αλληλουχία DNA και σε ορισμένες περιπτώσεις χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο ειδικά για τον όγκο αυτού του ασθενούς.
Πώς βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου;
Τα εμβόλια για τον καρκίνο λειτουργούν στέλνοντας μια οδηγία στα κύτταρα του ασθενούς για την παραγωγή ενός αντιγόνου ή πρωτεΐνης που μπορεί να διακρίνει τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που μπορούν να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στις αβλαβείς εκδοχές της νόσου. Μόλις το σώμα του ασθενούς δημιουργήσει αυτά τα αντισώματα, μπορεί να αναγνωρίσει την ασθένεια εάν επιστρέψει.
Ποιους τύπους καρκίνου μπορούν να θεραπεύσουν;
Οι επιστήμονες μελετούν πολλούς διαφορετικούς τύπους εμβολίων κατά του καρκίνου και πώς μπορούν να λειτουργήσουν σε διαφορετικές μορφές καρκίνου. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια και ποιους καρκίνους θα μπορούσαν να θεραπεύσουν. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά σε μια σειρά από καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και των νεφρών.
Οι γιατροί άρχισαν επίσης να δοκιμάζουν το πρώτο εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου mRNA στον κόσμο για το μελάνωμα. Οι ειδικοί αντιλήφθηκαν τη δυνατότητά του να «αλλάζει το παιχνίδι», να θεραπεύει μόνιμα τον καρκίνο του δέρματος. Η δοκιμή φάσης 2, διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα.
Πότε θα ξεκινήσει η χρήση;
Έχει ήδη ξεκινήσει ο πρώτος ασθενής του NHS που εντάχθηκε στην Εφαρμογή Εκκίνησης Εμβολίου κατά του Καρκίνου είναι ο Elliot Pfebve, ένας 55χρονος λέκτορας που δεν είχε συμπτώματα και διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου μετά από έλεγχο ρουτίνας.
Πώς δημιούργησαν οι γιατροί αυτό το εξατομικευμένο εμβόλιο;
Πρώτα, ο Pfebve υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου του, ακολουθούμενη από χημειοθεραπεία. Το εξατομικευμένο εμβόλιο του δημιουργήθηκε αναλύοντας τον όγκο του για να εντοπίσει μεταλλάξεις που είναι συγκεκριμένες για τον δικό του καρκίνο. Στη συνέχεια έκανε το εμβόλιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, ένα από τα πολλά νοσοκομεία που λαμβάνουν μέρος στη δοκιμή που κάνει η BioNTech για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σχεδιάστηκε με την ίδια τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το εμβόλιο κατά του covid-19 από την Pfizer/BioNTech.
Πόσο σημαντική είναι η άφιξη των εμβολίων κατά του καρκίνου;
Τα εμβόλια έχουν φέρει επανάσταση στην ιατρική, προστατεύοντας εκατομμύρια ανθρώπους από την ιλαρά και την παρωτίτιδα, την πολιομυελίτιδα και τον κορονοϊό. Εξάλειψαν επίσης την ευλογιά, μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν να αποτελέσουν μέρος της εργαλειοθήκης που απαιτείται για την οριστική καταπολέμηση του καρκίνου. Δεν θα αντικαταστήσουν τη χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία σύντομα, αλλά θα μπορούσαν να παίξουν βασικό ρόλο στην ανοσοθεραπεία, το τέταρτο όπλο κατά του καρκίνου.
Γιατροί και επιστήμονες εργάζονται για τα εμβόλια κατά του καρκίνου εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου βλέπουν πραγματικά οφέλη για τους ασθενείς.
Πηγή: The Guardian