ΑρχικήΚόσμοςΤηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Μακρόν-Πούτιν: «Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες...

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Μακρόν-Πούτιν: «Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Εμανουέλ Μακρόν είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας για τη λήξη του πολέμου.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι η δήλωσή του ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη από το σημείο όπου είχαν διακοπεί είναι ευπρόσδεκτη και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις που θα εξασφαλίσουν μια μόνιμη λύση. Ο πρόεδρός μας δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες», σημειώνει η τουρκική προεδρία.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για μία εκεχειρία, αλλά και για τη διαρκή ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είπε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια μιας σημερινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους», ανακοίνωσε το γραφείο του Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι με διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας την Πέμπτη (15.5.25) στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων εκεχειρία η οποία θα πρέπει, όπως είπε, να ξεκινήσει άμεσα από τη Δευτέρα (12.5.25).

Στο μεταξύ ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τις οποίες πρότεινε χθες Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.