Times: Η Ελλάδα κατάφερε και έβαλε στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία τα γλυπτά του Παρθενώνα

20 mins read

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των έγκριτων Times of London, η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να προστεθεί μια συγκεκριμένη ρήτρα στη συμφωνία.

Στο προσχέδιο του συμφώνου διαπραγμάτευσης που κυκλοφόρησε μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, σκλήρυνε σήμερα τις απαιτήσεις της ΕΕ σε βασικούς παραδοσιακούς εμπορικούς τομείς, ιδιαίτερα στην αλιεία, αλλά συμπεριέλαβε και την απροσδόκητη πρόταση «επιστροφής και αποκατάστασης».

«Τα μέρη θα πρέπει να εξετάσουν ζητήματα σχετικά με την επιστροφή  των πολιτιστικών αγαθών που έχουν περιέλθει παράνομα από τη χώρα προέλευσής τους», αναφέρεται στο αναδιατυπωμένο κείμενο που θα υπογραφεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στο θέμα, ανέφερε ότι ο όρος ερμηνεύεται ως απευθείας αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Αρχικά δεν υπήρχε αυτή η αναφορά, μάλιστα χθες όλοι όσοι αναφέρονταν στο θέμα έγραφαν ότι είναι εκτός συζήτησης. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα επί Brexit.

Το Bloomberg αναφέρει ότι σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ωστόσο, η παράγραφος εισήχθη στο κείμενο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό τόπο προορισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από πρόταση που υποστηρίχθηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο. Δεν αφορά δηλαδή συγκεκριμένα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά γενικότερα προϊόντα αρχαιοκαπηλείας. «Η θέση της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων είναι πάγια», σχολίασε η διπλωματική πηγή.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπός της επεσήμανε, σχολιάζοντας το προσχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ που διέρρευσε στον Τύπο, πως η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά παραμένει ότι αυτά βρίσκονται στη «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου».

Στο επικαιροποιημένο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ, στην οποία καθορίζονται οι στόχοι και οι κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών, προστέθηκε επιπλέον ένα άρθρο που καλεί τα μέρη να «αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή ή την απόδοση στη χώρα προέλευσης πολιτιστικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα».

Στο έγγραφο δεν αναφέρονται συγκεκριμένα πολιτιστικά αντικείμενα. «Αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση στο πλαίσιο των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος με ανακοίνωσή της.

Ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως το άρθρο για τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά είχε προστεθεί σε μια προηγούμενη έκδοση του εγγράφου την περασμένη εβδομάδα. Η πηγή τόνισε πως η αναφορά αυτή στο έγγραφο είχε επίσης τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας και πως πέρα από τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν ευρύτερες ανησυχίες για το παράνομο εμπόριο τεχνουργημάτων μέσω των οίκων δημοπρασιών του Λονδίνου.

Facebook Comments