ΑρχικήΚόσμοςΤο μήνυμα της Nike για τον ρατσισμό και το κόστος της σιωπής...

Το μήνυμα της Nike για τον ρατσισμό και το κόστος της σιωπής κάνει τον γύρο του κόσμου

«Για μία φορά, Μην το κάνετε»  είναι ο τίτλος και οι πρώτες γραμμές ενός βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα στο κανάλι της Nike στο YouTube.

Ακόμη, το βίντεο συνεχίζει, ζητώντας από τους θεατές: «Μην προσποιείται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Αμερική. Μην γυρνάτε την πλάτη σας στον ρατσισμό. Μην δεχτείτε να μας αφαιρούνται αθώες ζωές».

Αν και το βίντεο δεν αναφέρει ονόματα θυμάτων, η χρονική στιγμή της κυκλοφορίας του μιλά από μόνη της. Το βίντεο έρχεται τέσσερις ημέρες μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών της Μινεάπολης, γεγονός που οδήγησε σε οργή και διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο αστυνομικός, Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος γονάτισε στο λαιμό του Φλόιντ για πάνω από επτά λεπτά, ακόμη και όταν ο Φλόιντ διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, έχει πλέον συνελήφθη και κατηγορήθηκε για φόνο τρίτου βαθμού.

Ακτιβιστές προέτρεψαν τους Αμερικανούς να μιλήσουν και να αναλάβουν δράση ενάντια στο συνεχιζόμενο ζήτημα της αστυνομικής βίας εναντίον των Μαύρων, μια δήλωση επαναλήφθηκε στο βίντεο της Nike.

«Μην χρησιμοποιείτε άλλες δικαιολογίες. Μην νομίζετε ότι αυτό δεν σας επηρεάζει. Μην κάθεστε και μην είστε σιωπηλοί», λέει το βίντεο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Nike έχει κάνει μια δήλωση σχετικά με κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός, όπως το έκανε με αξέχαστο τρόπο με την εκστρατεία «Πίστεψε σε κάτι» του Colin Kaepernick το 2018.

Με αυτήν την τελευταία, στοχευμένη δήλωση, η εταιρεία έχει κάνει τη θέση της ακόμη και πιο ξεκάθαρη.

Στο κλείσιμο του βίντεο γίνεται έκκληση για δράση: «Ας γίνουμε όλοι μέρος της αλλαγής».