ΑρχικήΚόσμοςΤο νέο σχέδιο ετοιμότητας της ΕΕ σε περίπτωση πολέμου - Αποθηκεύει τρόφιμα,...

Το νέο σχέδιο ετοιμότητας της ΕΕ σε περίπτωση πολέμου – Αποθηκεύει τρόφιμα, νερό και φάρμακα

Σε τροχιά προετοιμασίας για κρίσεις, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά ένα σχέδιο δημιουργίας στρατηγικών αποθεμάτων βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα, εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχέδιο σηματοδοτεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της ΕΕ να δημιουργήσει αποθέματα κρίσιμων προμηθειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και απρόβλεπτων παγκόσμιων προκλήσεων.

Η Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Hadja Lahbib, τόνισε πως «καθώς αντιμετωπίζουμε ένα ολοένα και πιο σύνθετο παγκόσμιο τοπίο, η στρατηγική για τα αποθέματα και τα ιατρικά αντίμετρα είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης απέναντι σε αναδυόμενες απειλές».

Πρόσθεσε επίσης ότι η ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας της Ένωσης δεν διασφαλίζει μόνο την επάρκεια κρίσιμων προμηθειών, αλλά και ενδυναμώνει τις κοινωνίες ώστε να ανταποκριθούν με αυτοπεποίθηση σε κάθε ενδεχόμενη κρίση.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανή επίθεση της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως προειδοποιεί και το ΝΑΤΟ, επισημαίνει η Daily Mail.

Το σχέδιο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ετοιμότητας της ΕΕ, που επιδιώκει την ενίσχυση της άμυνας των 27 κρατών-μελών έως το 2030.

Όπως δήλωσε η Lahbib, στόχος είναι να διασφαλιστεί η συνεχής διαθεσιμότητα κρίσιμων αγαθών που κρατούν τις κοινωνίες σε λειτουργία: «Όσο περισσότερο προετοιμαζόμαστε, τόσο λιγότερο πανικοβαλλόμαστε».

Η νέα στρατηγική αποθεματοποίησης θα περιλαμβάνει τον συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών για τη δημιουργία κοινών αποθεμάτων, την αναγνώριση ελλείψεων και την ανάπτυξη αποθηκών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ετοιμότητα των πολιτών ποικίλλει από χώρα σε χώρα, με παραδείγματα όπως η Φινλανδία να διαθέτουν ήδη κουλτούρα προετοιμασίας λόγω της εγγύτητάς τους στη Ρωσία.

Η ΕΕ τονίζει πως η ανάγκη για αποθέματα δεν περιορίζεται μόνο σε περίπτωση πολέμου, αλλά καλύπτει και άλλες κρίσεις, όπως ενεργειακές διακοπές, φυσικές καταστροφές, πανδημίες ή κυβερνοεπιθέσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Κομισιόν συνέστησε σε κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό να διαθέτει κιτ επιβίωσης τριών ημερών με νερό, τρόφιμα και φακούς.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Σουηδία, η οποία μόλις το 2024 εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μετά από 200 χρόνια ουδετερότητας, διένειμε πέντε εκατομμύρια φυλλάδια στον πληθυσμό της, προτρέποντάς τους να είναι έτοιμοι για μακροχρόνια κρίση.


Η Στοκχόλμη έχει υιοθετήσει πιο επιθετική στάση απέναντι στις απειλές της Μόσχας, επικαλούμενη την επιδείνωση του παγκόσμιου κλίματος ασφαλείας.

Η Βρετανία, αν και εκτός ΕΕ, έχει επίσης αρχίσει να προσαρμόζει την πολιτική της.

Στα τέλη Ιουνίου δημοσίευσε τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας 2025, η οποία αναγνωρίζει ότι το ενδεχόμενο άμεσης απειλής κατά του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι πλέον απίθανο.

Η στρατηγική προβλέπει ενίσχυση συνόρων, επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές και ενημέρωση των πολιτών για το πώς να ανταποκριθούν σε πιθανές κρίσεις.